El futbol és l'esport rei dels tòpics. No hi ha dia en què no se'n sentin o llegeixin. És el pa de cada dia. Un d'ells, és el dels famosos petits detalls, un univers propi que engloba mil i un conceptes que, tot i semblar que poden tenir poca importància, a l'hora de la veritat es poden convertir en decisius per fer decantar la balança cap a un costat o cap a un altre.

Fins i tot, per decidir quins equips poden tenir el dret de jugar una promoció d'ascens a Primera i quins se n'han de quedar amb les ganes. Amb l'enorme igualtat que hi ha a la Segona Divisió A, l'anomenat goalaverage és un factor clau per dictar sentència. Quedar més amunt o més avall a la classificació, en bona part, dependrà del resultat que cada equip hagi aconseguit contra el rival directe de torn. En aquest sentit, el Girona hi té força a dir.

Els de Pablo Machín han guanyat més d'una batalla en aquest aspecte, el que podria ser determinant el cap de setmana vinent, quan la lliga arribi a la seva fi i la classificació ja no es pugui moure. I més que en podria sortir guanyant si aquest diumenge fa els deures i s'imposa a l'Alcorcón, un dels molts conjunts que s'ha entossudit a plantar-se a les darreres jornades amb opcions de ser a Primera la temporada vinent.

Amb 60 punts al sarró i la possibilitat, com a màxim, d'arribar als 66, el sostre dels gironins és la quarta posició final, ja que Alabès (71 punts), Leganés (68) i Nàstic (67) ja no es poden atrapar. Tots tres queden descartats d'una lluita, la dels blanc-i-vermells, que tot i això compta encara amb molts altres adversaris. Començant per l'Osasuna (61 punts) i acabant per l'Elx. Els il·licitants, tot i ser desens, sumar 56 punts i tenir la sisena plaça molt lluny, encara tenen remotes opcions. Enmig d'ells trobem l'Alcorcón (61), Saragossa (61), Còrdova (61) i també l'Oviedo (59).

El Girona, vuitè amb 60, encara té opcions de superar-los a tots, però també de quedar enrere. O de tancar la lliga entre tots aquests conjunts. La posició final dependrà del que faci en aquestes dues darreres jornades (contra Alcorcón i Ponferradina), dels duels directes entre els implicats, del resultat que obtinguin tots ells en aquests dos últims partits i, sobretot, del famós goalaverage.

Amb tots els rivals directes està decidit, cap a un bàndol o cap a un altre, menys amb l'Alcorcón, el rival d'aquesta tarda. A l'anada, el Girona va perdre per la mínima a l'estadi de Santo Domingo (1-0), així que hauria de guanyar aquest vespre als homes de Juan Ramón López Muñiz per més d'un gol de diferència per posar-se a favor l'average. Si la victòria és per la mínima, per desempatar s'hauria de mirar la diferència de gols general. Ara mateix, la de l'Alcorcón és molt menor (+3) a la dels gironins (+15), així que els blanc-i-vermells tindrien molts números molt a favor de passar de davant pels madrilenys si finalment s'acaba produint aquesta hipotètica situació.

A dia d'avui, el que és clar és que hi ha diversos equips de la part alta que tenen l'average perdut amb el Girona. Un d'ells és l'Osasuna (0-1 a Pamplona i 0-0 a Montilivi); també el Saragossa (0-0 a l'estadi i 0-3 a la Romareda) i l'Oviedo (1-2 al Tartiere i 1-1 a casa). En canvi, no es pot dir el mateix amb el Còrdova, l'únic equip de la categoria que pot presumir d'haver guanyat els gironins en totes dues ocasions en què els dos equips s'han vist les cares aquesta temporada. A l'1-2 de Montilivi disputat el pssat mes de desembre cal sumar-li la derrota (1-0) d'ara fa poques setmanes al Nuevo Arcángel per culpa d'un gol de Pedro Ríos a la segona meitat.

L'average tampoc està del bàndol dels gironins si el rival en qüestió és l'Elx. Sembla difícil empatar a la classificació amb els il·licitants (sumen 56 punts, pels 60 dels de Montilivi), però si s'acabés produint aquesta situació, serien els de Rubén Baraja els que passarien pel davant. El resultat a Girona va ser de 0-1 a favor dels visitants, mentre que el duel de la segona volta es va saldar amb un empat (1-1).

Guanyar i esperar

Per tancar aquesta jornada en posicions de play-off i plantar-se el dissabte vinent a Ponferrada entre els sis primers classificats, el Girona no depèn d'ell mateix. Primer de tot, és imprescindible guanyar.

Es podria entrar amb només un empat, però caldria una combinació de resultats més àmplia i una victòria d'equips com l'Osasuna, Oviedo o Saragossa seria suficient per deixar-ho tot tal com està ara. Guanyant, però, no només superaria l'Alcorcón a la classificació (amb la qual cosa, com a mínim, pujaria fins al setè lloc), sinó que es colaria a la promoció si el Saragossa, Còrdova o Osasuna no sumen els tres punts en els seus respectius partits.

Els aragonesos reben l'Oviedo a la Romareda, els andalusos visiten un Mallorca que encara no està salvat i els navaresos juguen davant el seu públic contra l'Osca.