Si bé és cert que són tot just nou les jornades que s'han disputat i que encara és aviat per a animar-se massa, el punt sumat diumenge al camp del Cadis permet al Girona repetir aquesta setmana en zona de promoció d'ascens. Una posició de privilegi que amb els alts i baixos de l'equip dels primers partits de Lliga semblava que costaria més d'arribar-hi. Els homes de Pablo Machín han agafat una d'aquelles bones ratxes que tan s'agraeixen durant la competició i que fan créixer tant a nivell de joc com, sobretot, de confiança, l'equip. La temporada passada va costar molt d'engreixar la màquina i de fer-la carburar per finalment classificar-la per al play-off. Enguany però, l'equip sembla haver deixat enrere les jornades boges en què es rebien tants gols i ha trobat una solidesa defensiva que és, sens dube, la clau de la reacció blanc-i-vermella.

Ho diu Machín, ho confirmen els jugadors i el director esportiu Quique Cárcel també és del mateix parer. "Si un equip vol ser a dalt ha de partir d'aquí. La base dels últims anys és que l'equip ha estat molt sòlid i hem de seguir per aquest camí", assegura Cárcel. Això sí, el barceloní, sempre molt prudent, s'estima més no pensar en grans fites a aquestes altures de curs i aposta per tocar de peus a terra. "Evidentment estic molt content de la classificació i de la dinàmica positiva en què ens trobem. Tot i això no podem oblidar que fa cinc partits teníem la por al cos i ja ens vèiem un any difícil i complicat", recorda.

Els empats a tres contra el sevilla Atlètic i l'Almeria i la derrota davant el Valladolid van fer que el Girona fos l'equip més golejat de la categoria durant unes quantes jornades aquest començament de curs. No hi havia manera de mantenir la porteria a zero ja fos per badades defensives o per encerts dels rivals. Ara això ha canviat. Contra el Mirandés l'equip ja va oferir símptomes de millora i només va concedir una ocasió que, això sí, va acabar en el gol de l'empat (1-1). Tanmateix, des d'aquell dia s'ha aconseguit deixar la porteria a zero a Getafe (0-2), contra el Reus (1-0) i diumenge a Cadis (0-0). "Cada partit és un món. Contra el Sevilla ens van fer un gol al minut 45 que ho va canviar tot i amb l'Almeria també encaixem un gol sense gaire sentit en una falta", recorda Cárcel, que subratlla que ara veu l'equip "molt concentrat" en les accions a pilota aturada". A més a més, el màxim responsable esportiu també destaca que el Girona "fa córrer el rival a camp contrari". Tot plegat, considera Cárcel, és la línia a seguir. "Són virtuts que no hem de perdre i que cal seguir potenciant". En aquest sentit el barceloní recorda que la versió actual del Girona "no té res a veure" amb la dels primers partits "on l'equip estava una mica més obert".

El sistema

Un factor que ha afegit encara més recursos al Girona ha estat la variant tàctica que Machín està utilitzant darrerement amb un quadrat al mig del camp i només un davanter. En aquest cas, Cárcel reconeix que evidentment "és bo tenir alternatives", però ho veu més com una qüestió de "rendiments".

"El míster pren una decisió o l'altra en funció del rendiment dels futbolistes. Ell té una idea clara de com vol jugar però ara sap que en moments puntuals pot canviar de sistema", assegura.