Són només dues síl·labes. No espanten. Tampoc atemoreixen esportivament. Ara bé, només sentir-les evoquen a tots els aficionats del Girona una sensació de tristor, buidor i frustació que difícilment oblidaran. Ha passat gairebé un any i mig des d'aquell gol de Caballero en l'afegit que va evitar l'ascens directe el curs 14-15 i el Girona ha tingut una altra oportunitat de pujar a Primera Divisió però sentir el nom de «Lugo» continua provocant calfreds. La morbositat està servida aquest vespre a Montilivi en el retorn del conjunt gallec a terres gironines. A diferència de la temporada passada, en què encara eren molts els jugadors que havien estat protagonistes d'aquell fatídic dia, avui no n'hi haurà tants. A més a més, com totes les ferides, aquella s'ha anat cicatritzant i malgrat que tal com assegurava Pablo Machín ahir «ni amb el pas del temps ens traurem aquella espina» el vestidor del Girona és molt més madur i té clar que es tracta d'una guerra ben diferent en què en joc només hi ha tres punts. Potser no servirà per ajustar els comptes pendents però el d'aquest vespre sí que serà un partit entre dos equips que, almenys a aquestes altures de campionat, estan lluitant per l'ascens. I és que el Lugo té els mateixos 21 punts que el Girona i està realitzant un començament de temporada més que notable. Vet aquí la transcendència d'uns tres punts que poden disparar encara més els gironins o, en canvi, fer-los caure i perdre pistonada a la classificació davant d'un rival directe.

Machín només recupera Bounou, després de ser baixa a Múrcia pels seus compromissos internacionals, i manté el reguitzell de lesionats de les darreres setmanes. És a dir, que no podrà comptar amb Richy, Mas, Kiko Olivas, Juanpe, Eloi i Sandaza, la qual cosa farà que disposi novament de només 18 jugadors professionals. No gaire hauria de variar l'onze del tècnic sorià respecte al que es va imposar a l'UCAM la setmana passada. L'entrada de Bounou per René i possiblement la de Cifuentes per Coris seran les úniques novetats per combatre un Lugo, el tècnic del qual, Luis César té baixes sensibles com Seoane i Miquel per sanció i d'Igor Martínez per lesió. Tampoc hi serà l'exjugador del Girona Adrià Carmona, lesionat greument del genoll. En canvi, Marcelo Djalo serà titular.

La victòria a La Condomina va tornar a impulsar els gironins a la taula i, de passada, va donar una dosi de confiança d'allò més benvinguda a la plantilla. L'equip va guanyar com ho fan els grans. Sense fer un partit gens vistós va contenir tots els intents de l'UCAM per mossegar en una de les poques oportunitats que va tenir. Machín, tot i això, resta importància al fet de veure's en els llocs d'ascens directe. «Amb la igualtat que hi ha és anecdòtic encara» deia el sorià, que recordava que tant sols «uns quants gols» ens separen del Lugo a la taula. «Volem demostrar que avui per avui ens mereixem estar més amunt que ells a la taula». Machín explica que l'arribada de Luis César no ha fet variar l'estil de joc del conjunt gallec. Al contrari. «Ha sabut aprofitar la inèrcia amb què venia l'equip. El Lugo d'ara s'assembla molt al que estaven fent els anteriors. Això fa més fàcil l'adaptació entre entrenadors i jugadors» deia un Machín que té clar que aquest vespre es veurà un partit «bonic».

Les confessions de Machín

Els tres punts d'avui tenen el mateix valor que els de la setmana passada a Múrcia o els de la vinent a Osca. Ara bé, la dosi de motivació que hi haurà a les cames dels jugadors del Girona serà inevitablement superior. Machín també ho veu així quan diu que «la morbositat fa que vulguis guanyar» aquest partits. El tècnic té claríssim que aquell 1-1 de Caballero no l'oblidarà «mai» per tot el que li hauria suposat a ell, als jugadors, a l'afició i a la ciutat de Girona. «L'espina no ens la traurem mai. Ni amb el temps. Per als professionals perquè ens hauria canviat la vida. Per a l'afició, perquè haurien pogut veure els millors equips de Primera i per Girona perquè s'hauria convertit en un punt de trobada mundial» reflexionava.

El de Gómara explicava que aquell disgust està «força assumit» i que la plantilla vol buscar noves oportunitats per demostrar que aquella ocasió no va ser única i «poder acabar d'aconseguir el que no vam fer aquell dia». Sigui com sigui per a Machín «res ens podrà permetre refer-nos de tot aquell patiment, dolor i mala experiència que vam tenir aquell partit». El curs passat contra l'Osasuna es va escapar un altre tren però ni el sorià ni els seus homes pensen deixar de lluitar per assolir el somni del qual el Lugo els va privar.

<iframe width="670" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/zrDw78SqJDc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>