Dues coses han apassionat Sergi Mateo, «Mate», (Olot, 1986), des de petit: el futbol i la nutrició. Abans d´agafar aquest camí professional, sent adolescent, ja investigava què podia menjar per millorar el seu rendiment sobre la gespa. Ara, amb 30 anys, és xef de cuina, després d´haver passat per l´Escola d´Hostaleria de Girona, dietista pel seu pas per la Universitat de Vic, i ha engegat una línia de productes propis, Nutrifex, que ofereix plats preparats per a esportistes. La temporada passada ja va assessorar, de manera individual, alguns futbolistes del Girona com Lejeune o Maffeo, sobre com millorar el rendiment a partir d´uns hàbits alimentaris saludables. Des de l´estiu és oficialment el nutricionista del club, centrat en el primer equip, però també amb ascendència sobre el Peralada, el Girona B i el juvenil. I a més de seguir formant-se -ara cursa un postgrau de bases biològiques d´assessorament nutricional­-, continua com a futbolista, a Tercera Divisió, amb el Manlleu. Diumenge serà rival del Peralada, filial dels gironins, en un partit encara més especial per a ell, perquè a l´Alt Empordà hi va militar vuit temporades.

«Em baso en les necessitats del futbolista i li dono facilitats perquè pugui dur la dieta que li marco, portant-li el menjar de forma personalitzada. És la millor manera perquè si els marco les pautes però després ells no saben cuinar, malament rai», explica Mateo a Montilivi, on un parell o tres de dies a la setmana repassa les evolucions i dubtes dels jugadors. Defensa que la nutrició «és molt important pel rendiment dels jugadors» i remarca que «gràcies a l´alimentació un futbolista pot estar en la seva composició corporal adequada, veu que rendeix més, i s´adona que en els partits no es fatiga tant. Tot són avantatges».

El procés comença durant la pretemporada, agafant jugador per jugador i, amb un antropometrista, els serveis mèdics del club i el cos tècnic «anem veient quines necessitats té cada un». A partir de les dades que obtenen es marquen objectius i «els pauto la dieta que millor els pot ajudar. Que un es fatiga a partir dels 60 minuts? mirem d´esbrinar per què passa i trobar-hi solucions». Mate també té cura del menjar que pren l´equip quan juga a fora. Pauta els menús i intenta buscar sempre productes propis de la zona.

L´entrada d´un nutricionista al vestidor ha estat molt ben rebuda pels futbolistes del primer equip que, segons Sergi Mateo, «m´ho posen molt fàcil». «Donen molta importància a l´alimentació, pregunten, em demanen informació. Tots estem al seu servei perquè aprenguin a menjar i tinguin uns hàbits nutricionals correctes i que això els faci rendir més al camp. Aquesta setmana, per exemple, el Girona jugarà contra el Llevant diumenge al migdia i això requerirà un pla diferent si el partit fos a la tarda. En els dies previs Mateo els pautarà què han de menjar i diumenge esmorzaran tres o quatre hores abans del xiulet inicial. Un cop al camp, 60 minuts abans del partit, tocarà prendre fruita, begudes amb carbohidrats o gelatines, «aliments de fàcil digestió».

I en què es basa la dieta d´un professional del futbol? Sergi Mateo admet que «no m´agrada parlar de què s´ha de menjar perquè hi ha 10.000 aliments diferents per prendre, i es poden fer moltes combinacions. La clau és que el menjar tingui la hidratació correcta». Diumenge abans de jugar contra el Llevant els futbolistes necessitaran tenir «un estat hídric òptim i una bona càrrega de carbohidrats. Amb l´esmorzar hauran d´aconseguir tenir el dipòsit ple de glucogen». Segons el nutricionista del Girona, un jugador pot prendre el mateix que qualsevol persona: «cal consumir coses saludables». Cada dia necessiten un àpat ric en verdura i hortalisses, i també han d´incloure un plat de carbohidrats i la seva proteïna. Una recepta fonamental és no menjar aliments processats, com ara la brioixeria industrial, ni aquells aliments que han patit un procés. I una pizza de tant en tant? Mateo no fa com Guardiola, que la té prohibida a la plantilla del Manchester City, però reconeix que «no m´agrada gaire». Si en menja, haurà de ser feta a casa, perquè adverteix que moltes que es poden adquirir al supermercat «porten massa greix i no són bones».

Sergi Mateo defuig del mèrit, però la realitat és que tant el Girona com el Peralada, dos equips que ell assessora, estan segons a la classificació. Té clar que el seu futur professional està marcat, combinant la dietètica amb el món de l´esport. «Recordo quan vaig decidir estudiar aquesta matèria que tothom es preguntava què feia», diu. Mate, abans, va decidir fer cuina «perquè vaig pensar que si volia aprofundir en els coneixements dels hàbits saludables del menjar, abans calia saber cuinar». «A Catalunya es menja bé, tenim bons aliments, però falta educació nutricional. La gent cada vegada té més consciència de la importància dels bons hàbits alimentaris però a l´hora de buscar informació va a internet i no és el canal més adient. Menjar bé és més fàcil del que pensem, cal una dieta rica en vegetals i aliments no processats. Mai menjar empaquetat. Hem de menjar com es feia fa 80 anys», culmina.

Diumenge viurà el seu dia més especial perquè hores després del Girona-Llevant s´enfrontarà al Peralada, equip que també assessora, amb la samarreta del Manlleu. Enrere quedaran vuit anys d´estada al club empordanès i la relació que té amb els seus tècnics i jugadors. «No serà gens fàcil per a mi», confessa el lateral garrotxí.