En trenta dies. D'aquí tot just un mes, el cap de setmana que va des del divendres 18 d'agost fins al dilluns 21, el Girona s'estrenarà a Primera Divisió. Encara no es coneixen ni la data exacta ni el rival, però, en canvi, hi ha un parell de realitats que estan molt clares: Una és que el salt de Segona a Primera Divisió és molt gran; i l'altra que al Girona encara li queda molta feina per fer per arribar en perfecte estat de revista al tercer cap de setmana d'agost. A Montilivi hi ha, com mínim, cinc grans carpetes per tancar: Acabar de confeccionar una plantilla que, ara com ara, només té dotze jugadors confirmats (i tres són porters); Enllestir i anunciar la compra de les accions de TVSE Futbol al Manchester City i a Pere Guardiola possibilitant que el club passi a formar part del City Football Group; Començar la instal·lació de les grades per ampliar la capacitat de Montilivi per arribar als 13.500 seients; Desencallar la tan desitjada ciutat esportiva o, com a mínim, la seva alternativa dels dos camps d'entrenament al PGA Catalunya de Caldes de Malavella; Tancar les ampliacions de contracte de Pablo Machín i de Pere Pons per evitar que, per una part, el tècnic comenci la temporada del seu debut a Primera Divisió desprotegit d'un contracte fins més enllà del 30 de juny i, en el cas del migcampista de Sant Martí Vell, evitar les temptacions que pot generar una clàusula relativament assequible (no arriba als dos milions d'euros).

Amb el darrer canvi de propietat, passant de Josep Delgado a TSVE Futbol de la mà de Pere Guardiola, el Girona ha crescut molt. Esportivament l'equip ha pujat a Primera Divisió, però, de portes endins, també ha anat fent passes importants. La gestió de la festa l'ascens, l'organització de la rua i el posterior concert a la Copa, van deixar clar que aquest Girona no és el mateix club de les primeres temporades a Segona A. L'estructura és molt més professional en un creixement que, amb l'arribada a la Primera Divisió, encara es vol que sigui ara més evident. Aquesta mateixa ambició: volen arribar de cop als 13.500 espectadors, canviant gairebé tota la plantilla per no seguir el mateix camí de l'Osasuna de l'any passat, parlar obertament de Ciutat Esportiva o ingressar al City Football Group provoquen, en part, que la feina de preparar el club per debutar a Primera sigui més lenta del que hauria estat en cas d'embastar un projecte més modest. De moment, als aficionats gironins els tocarà tenir paciència i esperar les notícies que arriben des de Montilivi i, també, potser amb encara més atenció, des de Manchester.

Amb només dotze jugadors confirmats

Vuit supervivents de la plantilla de l'ascens (Bounou, Juanpe, Alcalà, Aday, Pere Pons, Àlex Granell, Borja García i Portu) i quatre fitxatges anunciats: els porters Gorka Iraizoz (Athletic Club) i Suárez (Barça B), el central Bernardo (Middlesbrough) i el lateral esquerre Carles Planas (Celta). De moment, almenys de manera oficial, cap més futbolista té assegurada una plaça a la plantilla del Girona que s'estrenarà a Primera Divisió. A les ordres de Pablo Machín s'entrenen dos dels jugadors que estaven a la llista de dubtosos (Eloi Amagat i Jonás Ramalho), un amb qui no es compta (Kiko Olivas) i quatre futbolistes que tindran fitxa del Peralada: Sergi Álamo, Cesc Clotet i els uruguaians Vila i Romero.

Quique Cárcel treballa per incorporar nous jugadors. Especialment a la part de davant, on no queda cap efectiu des de la marxa de Fran Sandaza a Qatar, i els primers noms a caure podrien ser Felipe Caicedo i el també exjugador de l'Espanyol i, actualment al Middlesbrough anglès Christian Stuani.

La incorporació d'Stuani es pot tancar ben aviat, però els progressos en la confecció de la plantilla que pugui fer Cárcel es veuen condicionats per la dilació de les confirmacions de les arribades des del City. El retorn de Pablo Maffeo i les cessions del català Aleix García, del colombià Marlos Moreno i del brasiler Douglas Luiz, fitxat la setmana passada del Vasco de Gama a canvi de 13 milions d'euros, semblen a punt de caramel però, sense els contractes signats, el Girona no ho vol anunciar. TV3 va explicar ahir que els quatre futbolistes del City s'haurien entrenat al matí a Peralada a les ordres de Pablo Machín, en l'entrenament era a porta tancada, però a la tarda el club mantenia la seva versió i negava que els quatre futbolistes del City s'haguessin entrenat amb el Girona.

L'entrada del City en l'accionariat continua sense fer-se pública

L'arribada del Girona a Primera Divisió havia de comportar que TVSE Futbol, l'empresa de Samir Boudjemaa i Jean-Louis Dutaret, dos empresaris francesos a qui no s'ha vist mai per Montilivi, deixés pas al mateix Manchester City i a Pere Guardiola en el control accionarial del club. Fins ara, TVSE Futbol era, almenys sobre el paper, qui tenia el 78% de les accions del Girona mentre que un 17% és encara de Josep Delgado i la resta d'altres accionistes minoritaris. La idea és que el City passés a ser majoritari, adquirint més de 50% del total, i que Pere Guardiola entrés al club i passés a tenir un paper més visible que fins ara. D'aquesta manera el Girona formarà part del conglomerat d'equips que el Manchester City engloba sota el seu paraigües, City Football Group, en una relació que obriria la porta a la cessió dejugadors com Pablo Maffeo, Aleix Garcia, Marlos Moreno o Douglas Luiz. A Montilivi també agraden altres noms, com el malagueny Brahim Díaz o l'anglès Patrick Roberts, que estan de gira amb el primer equip del Manchester City pels Estats Units a les ordres de Pep Guardiola.

La idea inicial era que el canvi accionarial es fés aquest estiu perquè el Girona anés a fer a la pretemporada a Manchester ja formant part del City Football Group i amb els cedits integrats en el seu dia a dia. De moment, però, això s'ha anat endarrerint. Dijous, l'expedició del Girona marxa cap a Manchester. Allà l'equip s'entrenarà a les instal·lacions del City i jugarà un parell d'amistosos: dimarts al camp del Nottingham Forest i divendres al de l'Oldham.

L'ampliació de l'estadi Montilivi encara no està en marxa

Una altra de les grans carpetes pendents del Girona aquest estiu és l'ampliació de l'estadi. El dia de l'anunci de la nova campanya d'abonaments el club va mostrar el seu projecte d'un estadi de Montilivi per a 13.500 espectadors augmentant l'aforament a la zona del gol nord i a preferent on hi hauria localitats cobertes a més de noves cabines de premsa i llotges VIP. Ara com ara, però, les úniques obres que han començat a Montilivi són les del canvi de gespa i del drenatge del camp. Aquestes van a bon ritme, però de les noves grades no n'hi ha rastre. El club no pot començar a col·locar-les, perquè no té els permisos necessaris per part de l'Ajuntament de Girona. I aquests no arribaran fins que el club presenti un nou estudi geotècnic. El primer que varen fer arribar a la plaça del Vi no va convèncer els tècnics municipals, que pateixen per les condicions de sòl de la zona de preferent que, històricament, ja ha sofert problemes d'esfondraments.

El club està convençut que les grades es poden muntar amb un parell de setmanes, però, de moment l'ampliació de l'estadi no ha començat i sense aquests 4.500 nou seients el Girona no podrà oferir resposta a la demanda de nous abonats que volen veure l'equip de Pablo Machín jugant a Primera Divisió.

El Girona va demanar jugar el primer partit de lliga a fora i, per tant, el nou Montillivi té de marge fins al cap de setmana del 26/27 d'agost per enllestir la seva nova imatge.

Sense notícies de l'esperada Ciutat Esportiva del Girona FC

Girona FCÉs la mancança més important del club a l'hora de pensar a seguir creixent: una Ciutat Esportiva per als entrenaments del primer equip i, si és possible, també per la base. El Girona no ha aconseguit trobar terrenys del seu gust per fer-ne una de pròpia i, per solucionar l'absència d'un camp d'entrenament en condicions, el club es va decidir per pactar amb el PGA Catalunya de Caldes de Malavella la construcció de dos camps de futbol dins de les instal·lacions del golf. Uns camps que, però, si s'acaben fent, no estaran a disposició del Girona fins d'aquí a uns mesos perquè primer cal solucionar tot el tema legal i burocràtic i després posar-se a fer els camps. Com a solució d'emergència, el Girona condicionarà el camp de Riudarenes però aquest tampoc està encara preparat i, per això, dilluns l'equip va fer un primer entrenament a l'annex de l'estadi i després encadenarà dues estades: una de dos dies a Peralada i una segona d'una setmana a Manchester.

Els contractes de Pablo Machín i Pere Pons no s'han millorat

Un cop va acabar la passada temporada, amb l'ascens a la butxaca, Quique Cárcel va confirmar la continuïtat de Pablo Machín a la banqueta del Girona parlant de trobar un bon acord perquè les dues parts es sentissin còmodes. S'entenia que la tesitura que el tècnic s'estrenés a Primera Divisió amb un contracte fins a només final de temporada, se li acaba el 30 de juny del 2018, no deixava el tècnic prou avalat per al repte. El mateix Machín també parlava públicament d'aquesta necessitat de parlar amb el club, però, de moment, el tècnic de Sòria ha començat la temporada sense cap ampliació de contracte.

Un cas semblant és el de Pere Pons. El migcampista de Sant Martí Vell i Portu eren els dos jugadors que el club temia que poguéssin rebre ofertes importants per marxar. Amb Portu es va arribar a un acord per millorar i ampliar el contracte i, encara que tant club com jugador han deixat clara la seva voluntant de seguir junts, el contracte de Pere Pons encara no ha estat modificat. El jugador gironí té una clàusula de rescissió que volta els dos milions d'euros. Pere Pons té 24 anys i ha jugat 38 partits amb el Girona aquesta darrera temporada.