Darrerament sentim a parlar de la memòria històrica , però no vull anar tan lluny. Voldria parlar d'una memòria que si bé crec que també és "històrica" és mes recent la que molts encara podeu recordar. La de les Fires de fa 15 anys. Hi haurà gent que li pot agradar. En el fons encara que petita, ja és part de la història de la ciutat.

Les Fires del 1993 varen ser unes fires que per la canalla i molts gironins varen ser històriques. Girona veia créixer encara més la família gegantera. L'Associació Amics dels Gegants de Girona constituïda a finals del 92 per recuperar els Gegants Antics i fer-ne una rèplica i els capgrossos que portaven més de 25 anys sense sortir, el 25 de setembre ja sortíem al carrer amb els gegants d'en Vivó, els capgrossos i diverses colles geganteres per batejar uns nous gegants, els del Barri Vell, els "nostres" regalats per Girocentre amb motiu del seu cinquè aniversari i per la nostra il·lusió dedicats al music gironí i català universal Xavier Cugat i la Musa de la seva música. Va ser un dia inoblidable. Sortíem per primera vegada del Cul de la Lleona, després del bateig a la plaça de l'Oli i vam descobrir una placa on havia nascut el somni d'en Cugat en presència de l'alcalde de Girona el Sr. Joaquim Nadal ,el Sr.Josep Arnau President de la Diputació i jo mateixa. En els parlaments, el Sr. Josep Arnau en unes sentides paraules va proposar que quan el Consell Comarcal del Gironès s' inaugures en el termini d'un parell d'anys proposaria que aquests gegants poguessin romandre exposats en el mateix edifici. Atès que tot l'acte va estar acompanyat d'una gran pluja per protegir els gegants es va procedir a anul·lar la cercavila que havia de travessar Girona per arribar a Girocentre on a les 10 de la nit hi va haver un sopar per més de quatre-cents geganters els Amics dels Gegants de Girona i representants polítics de l'Ajuntament de la ciutat.

Dos mesos després i arran de tota la moguda i la col·laboració massiva dels gironins i no gironins, tots els que van signar a favor dels gegants i van comprant pins i parelles de gegants de cartró pedra varem aconseguir que el somni dels Amics dels Gegants de Girona i de molts gironins que estimen les tradicions es fes realitat: va ser el 7 de novembre del 1993 en plenes Fires i Festes de Sant Narcís i una plaça del Vi plena a vessar amb una bona pila de colles geganteres vingudes d'arreu de Catalunya. El nostre alcalde i gironí de primera el Sr. Joaquim Nadal i Farreras amb les seves eufòriques paraules va lloar la tasca dels Amics del Gegants i tot el món geganter dient més d'una vegada "en un acte tan important com aquest". Es varen presentar el gegants antics totalment restaurats, com s'havia decidit amb l'Ajuntament anar exposats a les sales permanents del Museu d'Història. També se'n van estrenar les rèpliques, més lleugers per poder participar a les cercaviles i en el mateix acte es va procedir a batejar tots els gegants, als antics i a les seves rèpliques els vàrem posar Fèlix a ell, per l'església de Sant Fèlix, i per ser on es venera el patró de la ciutat, Sant Narcís, a la geganta li varem posar Àngels pel santuari dels Àngels i perquè no hi ha gironí que de petit o de gran no hi hagi pujat.

Als gegants anomenats d'en Vivó els posarem Carlemany per la vinculació d'aquest personatge amb la nostra ciutat i a ella Anna Gironella. Anna en record de la senyora Anna Breva, que va ser qui va vestir i regalar els vestits d'aquests gegants i Gironella per ser la muntanya més antiga de Girona. Va ser un acte multitudinari on a més es va retre homenatge a l'ara desaparegut Tinet, venedor de l'ONCE, que malgrat estar privat de la visió durant la seva vida al so de l'acordió havia acompanyat els gegants antics en les seves sortides.

El dia 14 de novembre i ja passades les Fires un bon nombre de gironins els Amics del Gegants de Girona geganters capgrossos i grallers vàrem sortir de l'Ajuntament amb una entranyable cercavila juntament amb la rèplica dels gegants antics, Fèlix i Àngels en Carlemany i L'Anna Gironella, Xavier Cugat i la Musa, els capgrossos i els gegants Antics per ?acompa?nyar-los al seu darrer destí, estar exposats a les sales permanents del Museu d'Història de la ciutat. Va ser un acte molt emotiu, on se'ls va cantar amb la gent allà present agafats de la mà L'Hora dels Adéus.

Han passat 15 anys i d'aquells fets poca cosa en queda. I per això en faig memòria. En aquests moments i, ja fa temps, els gegants Antics ja no són al Museu exposats. Estan desmuntats i apartats. La comparsa dels 9 capgrossos dibuixats i creats pel desaparegut amic el Sr. Joaquim Pla i Dalmau amb una història al darrere de cadascun que tenen còpia més lleugera, fa anys que resten aparcats i dormint en un taller de cartró pedra quan el seu lloc havia de ser al Museu juntament als gegants antics, l'Àliga i el Tarlà. Són peces originals que formen part de la cultura històrica de la ciutat i totes disposen de la seva rèplica.

Referent als gegants dedicats a Xavier Cugat, els que aquella nit el Sr. Arnau va proposar i, agraeixo, es va portar a terme amb gran èxit en la presidència del Consell Comarcal del Gironès el senyor Gabriel Casas, i l'aleshores president de la Diputació el senyor Carles Pàramo, els gegants Xavier Cugat, la Musa, en Narcís i la Maria varen restar ubicats allà forçaanys poden sortir cada vegada que hi havia sortida. També hi havia encara que aliena a nosaltres una preciosa escultura amb les inicials del music XC. El Consell es va ampliar i va buscar una altra ubicació. Varen començar les obres per anar-hi el Departament de Cultura de la Diputació llavors se'ns va avisar per treure'ls per tal que no es malmetessin, atès que el local social dels Amics del Gegants havia tancat el 2002 per motius de salut i després de preguntar si els gegants podrien tornar al seu lloc es va decidir portar-los al local social ja que quedava a pocs metres de la casa de naixement d'en Xavier Cugat i hi va ser fins que es va vendre. Acabades ja les obres i després de molts canvis ja no varen ser admesos al Departament de Cultura i de nou se'ls va tenir que buscar nova ubicació provisional varen ser ben acollits per l'Ajuntament de Fornells de la Selva, d'on van ser retirats l'any passat per voluntat nostra ja que hi havien anat provisionalment, ja que aquests gegants són de Girona, amb ells hi són també en Narcís ( bomber ) i la Maria.

Amb aquesta petita memòria històrica , he volgut retre un homenatge a totes les persones que varen contribuir, col·laborar o participar en aquests esdeveniments esmentats i donar-los les gràcies a tots pel que vàrem aconseguir. En nom dels Amics dels Gegants de Girona us dic:"Felicitats" als que us hi sentiu identificats. Passats 15 anys per la manca de voluntat d'alguna institució, com deia abans ja res és igual. Mentre Girona aplega avui una bona colla de colles geganteres d'arreu de Catalunya i, que per molts anys continuïn venint a Girona, tenim quatre gegants en Xavier Cugat la seva Musa en Narcís i la Maria que fa anys estan marginats i no són convidats i ni tan sols tenen lloc com tenien abans per estar-hi ubicats.

Visca Sant Narcís, Visca Girona i Visquen els Gegants.