Medi Ambient

Girona canvia els productes químics per 156.500 insectes per lluitar contra les plagues dels arbres

04.11.2008 | 13:51

L'Ajuntament de Girona ha canviat els productes químics que tradicionalment s'usaven per acabar amb les plagues dels arbres per insectes depredadors o paràsits que es mengen els organismes que causen les plagues.

En total, des del mes de maig s'han introduït 156.500 insectes als arbres d'una vintena de carrers i places i des del consistori han valorat molt positivament la prova pilot. El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Enric Pardo, ha dit que han obtingut millors resultats que amb el tractament amb productes fitosanitaris i, per això, l'ajuntament aposta per la continuïtat d'aquesta opció, que és més sostenible, i vol ampliar-la a tots els punts de la ciutat.

Fins ara, quan un arbre tenia pugó, àcars o qualsevol altra plaga que danyava l'arbre i causava molèsties a la via pública, l'ajuntament ruixava la zona amb productes químics. Això obligava a fer el tractament de nit i avisar els veïns perquè tanquessin finestres perquè no els entrés cap producte químic dins de casa. A més, aquests producte acaben amb tots els organismes vius que té l'arbre, sense discriminar aquells que són beneficiosos. A tot això, cal sumar-hi els riscos per la salut pública que alguns productes químics poden ocasionar.

Des d'abans de l'estiu, l'ajuntament va contactar amb l'empresa Agricamp i va optar pel control biològic de plagues a través de la instal·lació d'unes càpsules que contenen marietes, tisoretes o d'altres insectes que es mengen els organismes que causen les plagues a til·lers, lledoners, roures o plataners. D'aquesta manera, es manté la biodiversitat de l'arbre i disminueixen els riscos per la salut que provoquen els productes químics.

El responsable de l'empresa Agricamp, David Bahí, ha explicat que aquests insectes no acaben totalment amb els organismes perjudicials, que sempre queda un petit residu de plaga però que això no té cap afectació sobre la via pública.

D'altra banda, el regidor ha indicat que tenien alguns dubtes sobre el funcionament d'aquest nou sistema i que s'havien donat un marge de dos o tres anys per arribar a obtenir bons resultats. No obstant això, Pardo ha explicat que el tractament biològic ha donat millors resultats que el tractament químic i que l'èxit de la prova pilot 'assegura la continuïtat de la mesura' que s'estendrà a tota la ciutat. Fins ara, s'han fet tractaments de control biològic a zones tradicionalment problemàtiques com el passeig Canalejas, l'avinguda General Mendoza, la plaça del Barco de Santa Eugènia o l'avinguda Ramon Folch.

Bahí ha explicat que periòdicament van controlant els carrers de la ciutat on habitualment hi ha problemes de plagues i quan en detecten, col·loquen les càpsules amb els insectes 24 hores després i aquests surten i comencen a menjar-se els organismes perjudicials.

Pardo ha explicat que els productes químics encara s'usen per tractar plagues a les clavegueres i pels fongs i que també estan estudiant com canviar aquests productes per procediments més naturals.

Girona

Un home quedat ferit lleu en bolcar amb el cotxe
Un home quedat ferit lleu en bolcar amb el cotxe

Un home quedat ferit lleu en bolcar amb el cotxe

El conductor d'un turisme de 58 va patir un accident mentre circulava per la carretera N-II ahir...

El Tapa´t enceta la seva tercera edició amb 28 propostes gastronòmiques

El Tapa´t enceta la seva tercera edició amb 28 propostes gastronòmiques

La iniciativa tindrà lloc del 17 al 26 de novembre a Girona i Salt, coincidint amb la celebració...

El Fòrum Gastronòmic posa el punt de mira en la cuina sostenible

El Fòrum Gastronòmic posa el punt de mira en la cuina sostenible

La ciutat de Girona acull una nova edició del certamen, que tindrà lloc al Palau de Congressos i...

Josep Roca i els policultius

Josep Roca i els policultius

El sommelier d'un dels millors restaurants del món oferirà una xerrada sobre les virtuts d'aquesta...

Un punt per descobrir les novetats del món gastronòmic

Un punt per descobrir les novetats del món gastronòmic

El fòrum serà escenari de la presentació del Forn de llenya Caliu i el sistema Coravin

Els restaurants de Girona ofereixen un menú de tapes pel Fòrum Gastronòmic

Els restaurants de Girona ofereixen un menú de tapes pel Fòrum Gastronòmic

Els plats aniran de cua de bou estofada amb vi negre a crema de carbassa amb castanyes

Enllaços recomanats: Premis cinema