Girona va viure el 2008 el tercer any amb més pluges de l´última dècada

L'any passat es va arribar als 608 litres per m2 i el rècord se situa, el 2001, amb 910 litres

11.01.2009 | 01:00

L'aigua va ser protagonista el 2008. La pluja no només va servir per deixar enrere els episodis de sequera i les amenaces de restriccions per falta de subministrament, si no que ha marcat una fita històrica: l'any 2008 va ser el tercer més plujós de l'última dècada. En els registres dels pluviometres d'Aigües de Girona, Salt i Sarrià s'han arribat a acumular 608 litres per metre quadrat durant tot l'any. La xifra rècord se situa el 2001 quan es van comptabilitzar 910 litres per metre quadrat.
Van ser destacables les pluges del març, en recollir fins a 117 litres per metre quadrat, una xifra mai assolida en un mes de març des que la companyia d'aigües té les dades sistematitzades. A més, en 22 anys, el desembre de 2008 va ser el segon mes amb precipitacions, amb 109,9 litres per metre quadrat, només superats pels 177 litres per metre quadrat de 1991. Els primers deu mesos de l'any passat ja van ser més frucífers que tot el conjunt de 2007.
Si es fa l'anàlisi dels dies es pot comprovar que l'any va començar plujós i va acabar plujós. El 3 de juny ja es van recollir 34 litres per metre quadrat, segons el pluviòmetre de les oficines d'Aigües de Girona. Segons les dades, va ploure gairebé en un terç dels dies de l'any, en compatbilitzar registres d'aigua en 107 dies dels 366 que va tenir el 2008.
Tot i això, amb 117 litres la tercera setmana de març també va ser especialment plujosa, en recollir aigua cinc dels set dies de la setmana. El 22 de març es van comptabilitzar 40 litres per metre quadrat.
El mes de maig tot i que les precipitacons no van ser tan quantioses, van ser molt repetides. Va ploure 15 dels 31 dies del mes. A més, en cinc d'aquests dies plujosos de maig es va registrar més de deu litres per metre quadrat.
El juny va ser inusualment plujós i es van recollir 110 litres per metre quadrat. El 13 de juny es van arribar a comptabilitzar uns 33 litres per metre quadrat.
Des del juny fins a les Fires, les pluges es van situar dintre de la mitjana. No obstant, l'1 de setembre es va assolir una fita també històrica, ja que es va viure un moment en què la intensitat de la pluja va arribar a marcar 145 litres per metre quadrat, una de les més altes de les que es tenen constància. Les precipitacions, que van durar poc menys d'una hora, van deixar un total de 33 litres per metre quadrat.
Va ser el 2 de novembre, quan es va haver de suspendre la cloenda de les festes de Sant Narcís perquè els núvols van deixar anar gairebé 55 litres per metre quadrat. Precisament aquest mes va ser dels més plujosos dels últims anys. Cal remuntar-se al novembre de 2001 per trobar un mes en què es recollissin més dels 60 litres per metre quadrat que s'han comptabilitzat aquest any.

Un desembre històric
El fet que la diada de Sant Esteve fos intensament passada per aigua va contribuir a millorar les dades de l'any, ja que al final de la jornada s'havien acumulat 77 litres per metre quadrat. Si a aquests, s'hi sumen les precipitacions caigudes l'endemà, amb registres d'entre 28 i 36 litres segons el pluviòmetre, els números revelaven més d'un centenar de litres d'aigua per metre quadrat en només dos dies.

Girona

Un projecte per estudiar les vivències a l´antic hospici guanya la beca 8 de març

Un projecte per estudiar les vivències a l´antic hospici guanya la beca 8 de març

S'ha atorgat a Céline Xicola i Montserrat Carbonell. La subvenció, de 6.000 euros, busca potenciar...

Condemnen a 16 anys i 3 mesos de presó l´assassí de Montse Méndez

Condemnen a 16 anys i 3 mesos de presó l´assassí de Montse Méndez

La sentència imposa una pena de dos anys de presó al seu company de pis, que va ajudar-lo a...

Ningú no governa el turisme

Ningú no governa el turisme

La jornada «Governar la ciutat amb turisme», celebrada ahir a Girona, conclou que és molt difícil,...

Successos Un detingut per robar en un pis de Salt

Successos Un detingut per robar en un pis de Salt

Agents de la policia local de Salt han detingut recentment un jove de 21 anys per la seva...

Millores a l´inici de la via verda que uneix Girona i Sarrià de Ter

Millores a l´inici de la via verda que uneix Girona i Sarrià de Ter

El Consorci de les Vies Verdes de Girona està actuant en el tram urbà d'inici de la...

Enllaços recomanats: Premis cinema