La notícia festiva, divertida, anecdòtica, de la fugida d'un elefant del Circ Americà ubicat a l'Escala el proppassat diumenge -el mateix dia 16 d'agost de 2009 que l'atleta de Jamaica, Usain Bolt, entre dos i tres quarts de deu del vespre, va fer els cent metres més ràpids de la història (9 segons 58 centèsimes!) és deliciosament estival.

El paquiderm, després d'un volt de 10 minuts (sense presses) que no va causar incidents a l'Escala, va ser reconduït al circ pel mateix domador i la policia. Ser elefant a ciutat ja té aquestes coses: no acaba d'encaixar en el tramat urbà i cal tenir-lo reclòs. I tanmateix, un elefant exerceix una fascinació excepcional i emocional entre homes i dones. Pertany a la categoria mítica dels animals salvatges que tothom reconeix (elefant, lleó, tigre, rinoceront, etc.) Diuen els entesos (elefantofílics?) que la seva intel·ligència és la més propera a l'home (d'aquí els desitjos de llibertat i l'escapada?), que és honest, savi i just (d'aquí el seu passeig sense fer estralls i el seu retorn pacífic a la gàbia?).

L'article tretzè de l'Ordenança Municipal de protecció, control i tinença d'animals de l'Ajuntament de Girona que entra en vigor avui, 18 d'agost de 2009, estableix que "queda expressament prohibit respecte als animals: (...) i) Exhibir-los de forma ambulant com a reclam; j) Utilitzar animals salvatges, encara que no es tracti d'espècies protegides, en captivitat en els circs". A més a més, l'article cinquantè de l'Ordenança considera infracció molt greu "utilitzar animals salvatges en captivitat en circs".

Així doncs, s'han acabat els circs amb animals a Girona. Per la ciutat, fins a la present Ordenança han passat molts circs que s'han instal·lat en indrets tan especials com la plaça de les Botxes, la Copa o l'enyorat recinte de la plaça de Toros de Santa Eugènia. Molts gironins hi hem vist els primers elefants i hem tremolat de por amb els lleons... Això s'ha acabat. Mai més hi haurà un circ amb animals a Girona, ni s'hi veuran elefants.

Quina enveja que ens fa ara l'Escala i els magnífics animals del circ, als castigats sense elefants d'aquesta ciutat de nummulits, carpes i gavines!; una ciutat on hi ha ciutadans de pell tan fina amb els animals que no deixarien córrer per Girona l'Usain Bolt si sabessin que calça sabates fetes amb pell d'antílop!