El grup municipal del PP a l'Ajuntament de Girona ha estat un dels principals socis de l'equip de govern de CiU aquests primers mesos. La federació nacionalista necessita sempre algun suport per poder tirar endavant els punts de l'ordre del dia dels plens i molts cops ha aconseguit els vots ?positius dels tres regidors populars. L'exemple més clar va ser el de les ordenances fiscals, pactats exclusivament entre CiU i el PP.

Això, però, pot començar a canviar arran del darrer ple municipal, aquest dilluns, on l'Ajuntament va aprovar adherir-se a l'Associació de Municipis per a la Independència. La proposta de la CUP va comptar amb el suport de sis regidors de CiU (els de Convergència Democràtica) i els dos d'ICV-EUiA. La portaveu del PP a Girona, Concepció Veray, admet que no li va agradar que s'aprovés la inscripció a aquesta nova entitat municipalista. Veray admet que aquest acord de ple "no ajuda" i que "deteriora" les relacions entre els populars i l'equip de govern de CiU. Tot i això, assenyala que manté la "predisposició" a parlar de temes de la ciutat "com hem fet sempre". Respecte al fet que Unió s'abstingués en la votació, Veray lamenta que no fossin "valents" per votar en contra de l'adhesió i demana a la federació que se centri en la lluita contra l'atur i no en projectes independentistes.

La independència i al dret a decidir són dos conceptes que no agraden al PP i els acords dels nacionalistes amb els independentistes de la CUP tampoc. L'adhesió no fa ser l'únic punt de trobada entre les dues formacions aquella nit. CiU també va avalar la proposta de la CUP de fer un centre cívic a les Voltes d'en Rosés. De fet, dies abans, Diari de Girona ja havia avançat que l'equip de govern havia escollit aquest edifici per al centre cívic.

Va ser un ple calent, on la sala es va omplir de gent partidària de la moció en favor de l'adhesió a l'Associació de Municipis per la Independència, on algunes de les explicacions de la portaveu del PP van ser rebudes amb escridassades. Fint i tot, els populars van amenaçar d'abandonar el ple arran d'unes paraules del portaveu de la CUP, Jordi Navarro, on inicialment va titllar de "feixistes" (paraules que finalment va retirar) i "antidemocràtics" (que no va retirar) els populars.

Per Concepció Veray, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, no va actuar com hauria d'haver-ho fet durant la picabaralla en el ple. La representant del PP va arribar a demanar, en aquell moment, que l'alcalde expulsés els regidors de la CUP si no retiraven els "insults" i que si no ho feia, els tres regidors populars abandonarien el ple. L'alcalde però, es va limitar a afirmar que no compartia les expressions de Jordi Navarro i va demanar al representant de la CUP que es repensés el que havia dit. En diverses ocasions, també, va reclamar al públic assistent que mantingués el silenci per seguir les intervencions del ple.