Girona vol convertir-se en una ciutat-aparador el cap de setmana del 14 i 15 de gener. Una trentena d'hotels, més de 50 restaurants, els comerços del centre i tots els museus i edificis monumentals s'han apuntat a la iniciativa "Girona10" que ha de servir promoure la ciutat més enllà de les seves fronteres.

Aquest ambiciós projecte té com a nucli principal de la promoció les 1.000 places en una trentena d'allotjaments participants, a 10 euros per persona -hi ha hotels d'1 a 5 estrelles, albergs, pensions i també turisme rural-; així com àpats a 10 euros en una cinquantena de restaurants (amb la previsió de servir uns 8.ooo menús). Per als establiments gastronòmics no caldrà fer reserva ni pernoctar en cap hotel.

La data coincideix amb les rebaixes als comerços, que també s'han adherit al projecte amb descomptes i una Shopping Night, amb botigues obertes de les deu del matí a les deu de la nit (algunes de forma ininterrompuda) a través de l'Associació Girona Centre- Eix Comercial. A banda dels horaris, també hi haurà vals de descompte de deu euros i descomptes del deu per cent que s'afegiran a les reduccions de preu de les rebaixes. D'aquí neix un dels lemes de la campanya: "Girona, el millor regal de Reis".

A banda dels establiments hotelers i de la gastronomia el projecte es completa amb altres ofertes considerables, com ara tasts gratuïts i bosses de productes del Mercat del Lleó a un preu de 10 euros, visites guiades i gratuïtes a la ciutat, entrades de franc a equipaments culturals i museístics (els sis museus, la Catedral, els Banys Àrabs i el Centre de Visitants del Gironès) i també viatges gratuïts a cavall del popular trenet turístic Gerió. Les visites guiades gratuïtes es faran amb inscripció prèvia al Punt de Benvinguda de Girona. Les visites amb el tren turístic Gerió sortiran del Pont de Pedra.

El ressò de Frommers

Girona ha decidit emprendre aquest projecte aprofitant el ressò que la ciutat té en el sector turístic, especialment quan, juntament amb la Costa Brava, ha estat escollida fa poc més de dos mesos tant per la revista National Geographic (edició Estats Units) com per la guia de viatges Frommers, com una de les millors deu destinacions per viatjar durant el 2012. És aquí on neix el concepte "Girona10".

El projecte neix de l'Associació d'Hostaleria de Girona, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Girona i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona amb l'objectiu de condensar el doble propòsit de promocionar la ciutat i adaptar-se al nou context econòmic amb els problemes generats per la crisi.

El projecte es va presentar ahir al saló de Desans del Teatre Municipal davant de molts dels principals actors turístics de la ciutat i de les comarques gironines. El reelegit president de l'Associació d'Hostalaria Girona i Radial, Xavier Nicolazzi, va ser l'encarregat de fer públics els detalls que s'havien mantingut en secret fins al moment. El reguitzell d'avantatges va portar el president dels hotelers a indicar: "Fins i tot els gironins tenim l'oportunitat d'aprofitar-ho". De fet, ahir el telèfon de l'oficina de turisme va bullir des que es va saber el contingut de "Girona10". ?Mentrestant, alguns restaurants ja van explicar que farien dos torns per satisfer la demanda. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va subratllar la iniciativa dels hotelers i restaurants i va destacar que el projecte "és garantia d'èxit i de ben segur que es repetirà en un futur". El batlle va indicar que el projecte era el fruit de "tenir un sector tan dinàmic" i va assenyalar que era una "senyal enorme de la vitalitat i de les ganes que té la ciutat de fer coses per sobreposar-se a les dificultats" econòmiques. I va cloure: "Podem tornar-nos a emocionar amb Girona".

Les reserves per poder dormir en un dels hotels es poden fer a través del telèfon de cada allotjament o de la seva pàgina web i també mitjançant els webs www.destigirona.com, www.costabrava.org i www.booking.com. Fins i tot s'ha creat una aplicació "Girona10" per a telèfons mòbils Iphone i per a Android per poder seguir el projecte. A més a més, totes les persones que participin en aquesta promoció fent ús dels allotjaments, entraran en un sorteig consistent en un sopar gratuït a El Celler de Can Roca i un altre al restaurant Massana, amb allotjament inclòs en un hotel de 4 i 5 estrelles.