L'escola "Mare de Déu del Mont" del barri de Sant Narcís fa avui, exactament avui, 40 anys. Va ser oficialment inaugurada el dia 15 de gener de 1972 i va tenir un cost pressupostat de 5.460.611 pessetes (33.000 euros). Se n'havia aprovat la construcció al Ple del dia 5 de juliol de 1968. La subhasta va ser aprovada pel Ple del 23 de maig de 1969.

El diari Los Sitios del dia 15 de gener de 1972, en portada, titulava: "Nuevo Grupo Escolar para Gerona". Al peu de foto, s'hi pot llegir: "... a primera hora de esta tarde va a ser inaugurado en el Llano de Gerona". En pàgines interiors, la mestra i periodista Maria Alonso signa una crònica com a mínim lacònica: "El mobiliario -nos informan- está en su sitio. Ya se ha dado el agua, y está a punto de empalmar la luz. Así que el lunes se empieza. (...) la ?inau?guración del nuevo centro no resuelve las necesidades de la zona. Menos mal que el Ayuntamiento ha aprobado un grupo, que se edificará en Santa Eugenia...". L'Escola Dalmau Carles no es va inaugurar fins al setembre de 1976.

El dia de la inauguració era dissabte. Les autoritats inauguradores anaven presidides pel Governador Civil, VictorianoAnguera Sansó. Hi eren tots: governador militar, president de la diputació (Ordis Llach), alcalde (Bonet Cuffí)... El primer director va ser el Sr. Tibau. Va beneir les instal·lacions el Dr. Jou: "Creixia en saviesa, edat i gràcia, davant de Déu i dels homes". El parlament del governador es va referir al nom de l'escola: "Es uno de los miradores privilegiados de la provincia desde los que van a dominarse, a partir de ahora, como nuevas notas de esperanza para Gerona, los centros escolaresÉ".

Avui és una escola pública situada al barri de Sant Narcís, que forma part d'un Pla d'Entorn, amb diversos projectes educatius de primera fila: Pla experimental de llengües estrangeres; Projecte interdisciplinari per treballar les competències transversals; laboratori de matemàtiques per als alumnes de l'escola bressol; Escola Verda; Escola Llavor de Ciències: Projecte Pol·len; Revista de l'escola: A la vora del Güell; Pla català de l'esport a l'escola: promoció de l'esport en hores no lectives... Entre els serveis que ofereix val la pena destacar-ne: el menjador ecològic; la reutilització de llibres de text; la natació durant l'horari escolar per als alumnes de 4t; la guarderia "Bon dia" de P3 a 6è de 7:30 a 9h; Casal de Nadal, Setmana Santa i estiu. N'és el director Víctor Alesanco.

Que una escola de Girona compleixi 40 anys de docència i compromís amb la ciutat és per descomptat motiu d'alegria, d'il·lusió i d'esperança. El múscul de la societat s'elabora a les aules. Per això, la tasca dels educadors -massa sovint menystinguda pels governs- és imprescindible.