L'ordenança de convivència ciutadana i via pública ho deixa clar: "Les pintades, els escrits, els gravats i els actes similars sobre qualsevol classe de béns i que siguin visibles des de la via pública queden prohibits". Només hi ha dues excepcions. Les pintades murals de caràcter artístic -prèvia llicència i autorització del propietari de l'element sobre el qual es vol pintar- i les que de forma puntual l'Ajuntament pot autoritzar.

Aquesta norma general i bàsica de conducta dels ciutadans sembla òbvia. Amb tot, la ciutat de Girona ha de destinar cada any una partida dels pressupostos per eliminar el que uns quants fan. Aquest 2012 seran 175.322,65 euros, i això només al Barri Vell. Per comparar i posar uns exemples d'altres despeses incloses als comptes municipals, el consistori destinarà enguany 152.629 euros al funcionament de l'Espai Marfà, 70.000 euros a convenis d'ocupació, 32.000 euros a la dinamització de barris, 200.000 euros a l'exposició de flors, 29.600 euros a programes de serveis socials a la gent gran, 90.000 euros a les activitats dels centres cívics, 50.499 euros al programa d'accés a l'habitatge, 153.000 a la programació del Teatre Municipal, 114.413 euros al Centre Jove de Salut Integral, i així, un llarg etcètera.

Si bé l'Ajuntament té altres despeses corrents més que considerables, i potser no tan essencials, com els 240.075 euros per telèfons, el cas dels grafits és un dels que més preocupa. La partida destinada a l'eliminació d'aquestes pintades, només al Barri Vell, ha disminuït en 5.400 euros respecte l'any 2011, però tot així és altíssima.

Des de fa anys l'Ajuntament té contractada una empresa perquè netegi aquesta zona, el pol d'atracció de la ciutat, les 24 hores del dia. Quan se l'hi demana, també actua a Pedret i Vista Alegre. A la resta de barris, són les mateixes brigades municipal les que s'encarreguen d'eliminar les pintades.

La prioritat a l'hora de retirar els grafits, a banda de la zona, on prima el Barri Vell, va en funció del contingut. Així, les de tipus xenòfob o amb amenaces són les primeres que es retiren.

Des de l'Ajuntament, el regidor de Seguretat, Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, va assegurar ahir que "no hi ha relaxació" i, malgrat que la partida d'enguany s'ha disminuït respecte el 2011, es tracta d'una despesa elevada "que paguem entre tots". Per això, Alcalà va apuntar que incrementaran la vigilància i perseguiran els que incompleixin les ordenances de civisme davant l'augment de pintades que hi ha als carrers de la ciutat, part de les quals al·ludeixen a la situació econòmica actual.