L'arc de la plaça Assumpció del barri de Sant Narcís de Girona, que va quedar danyat dijous a la matinada per l'impacte d'un camió d'escombraries, té més números per acabar desmuntat i reconstruït que no pas perquè es treballi per garantir-ne l'estabilitat.

Les diferents esquerdes aparegudes pel xoc del camió han afectat sobretot una de les columnes. El regidor d'Urbanisme de Girona, Carles Ribas admetia ahir que "possiblement s'haurà de tirar a terra l'arc de manera ordenada". Aquesta actuació podria afectar totament o de manera parcial l'estructura que dóna una imatge singular i característica de la plaça.

En tot cas, tant les tasques de demolició i posterior reposició o les de reparació seran substancioses econòmicament. El cost l'asssumirà la companyia d'assegurances de l'empresa mixta de recollida d'escombraries, Girona + Neta.

Està previst que aquest dilluns la companyia analitzi l'estat de l'arc per determinar quina actuació caldria aplicar-hi. Una tasca que també han fet tècnics i arquitectes municipals. En tot cas, tant si s'optés per enderrocar una part o tot l'arc, el representant municipal ha assenyalat que es reconsotruiria l'estrucutra tal com era abans.

De moment s'ha fet una actuació d'urgència per evitar l'esfondrament i per garantir el pas dels vianants i evitar que hagin de donar una volta considerable, segons ha assenyalat el regidor de mobilitat, Via pública, Seguretat i regidor del barri, Joan Alcalà. Tot i això, s'ha decidit prohibir tot el tram afectat al pas de vehicles per evitar riscos. Això afecta una línia d'autobusos, que durant unes setmanes haurà de modificar lleugerament el seu recorregut fins que pugui tornar a utilitzar aquest pas per sortir de la plaça Assumpció pel carrer Mare de Déu de la Salut.

Escassa senyalització

El xoc es va produir minuts després de la una de la matinada. Segons sembla, el conducor del camió va intentar passar per sota de l'arc amb un vehicle més gran que el que solia utilitzar i va encastar-se contra l'arc. Ahir alguns veïns apuntaven que fa anys també hi va haver accidents similars i asseguren que no hi ha prou senyalitzacions que alertin que els arcs d'entrada i sortida de la plaça tenen una alçada bastant baixa i que poden quedar-hi atrapats.