"Ens sobren edificis, ens falten vocacions". Segons la priora Maria del Carmen Fuertes, aquest és el principal motiu que ha portat les monges dominiques beates a voler vendre's el monestir de Santa Caterina de Siena, situat a la Creu de Palau i buit des de fa gairebé cinc anys. El desembre de 2007, les últimes vuit monges que hi quedaven van marxar cap a Paterna (València), i des de llavors la congregació té por que es malmelti o que sigui ocupat il·legalment. Per això se'l vol vendre, però abans ha demanat a l'Ajuntament que l'edifici pugui convertir-se en una residència d'estudiants o per a la tercera edat. Així doncs, el consistori ha aprovat inicialment un pla especial per permetre que l'edifici tingui usos sanitaris i assistencials, a més de religiosos. El que està previst, això sí, és que continuï essent de titularitat privada.

Les dominiques van estar vinculades a Girona durant més de 300 anys. Malgrat que durant la major part de la seva història van residir al Barri Vell, l'any 1973 van començar a construir el monestir de Santa Caterina, on es van traslladar a viure l'any 1975. El seu progressiu envelliment i la manca de noves vocacions, tanmateix, va portar la congregació a tancar el monestir i traslladar les monges al País Valencià a finals de 2007.

Des de llavors, l'edifici ha estat buit. "Fa anys que no li donem cap ús, o sigui que estem decidides a vendre'ns-el", assenyala Fuertes. Així doncs, han demanat al consistori que l'edifici pugui tenir usos sanitaris i assistencials, de manera que els seus futurs propietaris tinguin "un ventall més gran de possibilitats". Fuertes explica que, de moment, els possibles compradors estan interessats en fer-hi una residència d'estudiants o per a la tercera edat, malgrat que encara no hi ha res concret. "Tenim gent interessada perquè la localització és molt bona, al costat del campus de Montilivi, però amb la crisi s'ho volen pensar bé", assenyala. L'expedient recorda que Girona tenia l'any passat més de 14.200 estudiants universtaris i que no hi havia prou places en residències per a tots.

De moment, la junta de govern de l'Ajuntament ha aprovat inicialment un pla especial per tal que el monestir pugui tenir nous usos. L'edifici es troba en bon estat de conservació i compta amb dues plantes on hi ha 26 habitacions, menjador, cuina, biblioteca, locutoris, dos soterranis, capella, despatx i un petit habitatge. A més, un ascensor connecta el soterrani amb la segona planta. Pel que fa a les seves rodalies, l'edifici es troba envoltant d'una zona boscosa, de manera que, segons l'expedient, es podrien realitzar activitats a l'aire lliure. El document també destaca la tranquil·litat de la zona.

Segons la proposta presentada, a banda de residència d'estudiants, per a la tercera edat o fins i tot esportiva, l'edifici també podria ser utilitzat per a un centre cultural o d'estudis. Els arquitectes calculen que la seva reforma i adequació costaria 1,1 milions d'euros, i que es pot fer en un termini de tres anys. No caldrà fer obres d'urbanització, ni tampoc es generaran espais públics que puguin suposar una càrrega per a les finances municipals.