Un miler de persones es van concentrar ahir a la tarda a la plaça del Vi de Girona per defensar el model d´immersió lingüística a l´escola catalana i expressar el rebuig a la reforma impulsada pel ministre d´Educació, José Ignacio Wert. Ho van fer responent a la crida de la coordinadora d´entitats Somescola.cat, sota el lema «Per un país de tots, l´escola en català».

Els assistents van cridar a favor de la independència i van mostrar pancartes on es podien llegir missatges com ara «Si ell és un toro, ens l´haurem de torejar», acompanyada de la imatge del ministre.

Abans de llegir el manifest, el president d´Òmnium Cultural del Gironès, David Martí, va valorar com un «atac frontal» a la «línia de flotació d´un dels pilars» de Catalunya l´avantprojecte de la nova Llei de Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (Lomce). «Discutir el model d´immersió lingüstícia és un sense sentit i un atac únic i estrictament polític», va dir Martí, qui va demanar al Govern una resposta «contundent» com podria ser la insubmissió de la futura llei. També va animar els assistents a sortir al carrer «les vegades que faci falta» i que els catalans s´armin de «valor» i «raons» per respondre l´«obsessió malaltissa» i «preconstitucional» de Wert envers la llengua catalana.

Somescola.cat denuncia que el Ministeri pretén equiparar el català al nivell de tercera llengua estran-gera, alhora que alerta de la «fractura social» i el retrocés que suposarà «segregar» els alumnes en funció de la llengua. També reivindiquen el «model d´èxit» que ha demostrat l´escola catalana en els seus 35 anys de funcionament.

Entre els assistents hi havia persones de totes les edats, famílies i representants del sector educatiu i cultural, però també de les forces polítiques a Girona, com ara el seu alcalde, Carles Puigdemont (CiU), el primer secretari del PSC a les comarques gironines, Juli Fernández, i el diputat d´ERC i alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent, entre d´altres. L´acte va finalitzar amb el cant d´Els Segadors.

Mobilització del territori

El de Girona no va ser l´única adhesió a la crida de Somescola.cat. Les protestes es van repetir arreu del territori, bé en forma de més concentracions, de pancartes o bé amb la lectura de manifestos, com a l´institut Narcís Xifra.

Es van fer concentracions a Celrà, Figueres, Olot, Palamós, Santa Coloma de Farners, Sils, Ripoll o Salt, entre d´altres. A Santa Coloma es van reunir prop de 600 persones, que van llegir un manifest defensant la immersió lingüística, demanant que el debat se centri en «problemes reals que afecten el món de l´educació» i denunciant «la voluntat recentralitzadora, retrògrada, anacrònica i segregadora del ministre Wert i la Lomce, a més de la instrumentalització de l´educació amb finalitats ideològiques i polítiques del govern del PP». A les poblacions que es van sumar a la protesta es van llegir manifestos similars, com a Sils, on també es va reclamar «un gran acord a Catalunya amb tots els representants d´entitats, agents educatius i partits polítics» per oposar-se a la reforma. A Ripoll, l´acció va estar convocada pel col·lectiu Fills de la Terra; mentre que a Palamós la crida va sorgir de l´Ajuntament i l´alcaldessa va llegir el manifest en defensa del model català.

A la Garrotxa n´estan «tips»

El Col·lectiu d´Ensenyants de la Garrotxa va expressar el seu rebuig amb una carta oberta al ministre Wert, que comença afirmant que «n´estem tips». I ho estan -expliquen- que el tema de la llengua es posi sobre la taula «per raons polítiques», que «es qüestioni el model educatiu català» i els seus professionals, i «d´haver de justificar, avui sí i demà també, un model de funcionament que és contemplat amb admiració des de fora». El col·lectiu demana a Wert que marxi i que es dediqui «a trobar la manera d´evitar les retallades en educació que hipotequen el futur de la nostra societat». A més de defensar l´èxit del sistema català i de criticar «l´intrusisme de la política en l´educació», el col·lectiu garrotxí acaba la carta felicitant Wert perquè ha aconseguit «donar corda al sector més nacionalista espanyol d´aquest país»; i afegeix que «si la seva pretensió és evitar la proliferació del nacionalisme català de caire més independentista, en això, senyor Wert, vostè i el seu partit han ben fracassat».