El col·lectiu de funcionaris Manos Limpias ha denunciat l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CiU), davant el fiscal general de l'Estat per aprovar la moció que declara la ciutat "territori català lliure i sobirà". L'Ajuntament de Girona va aprovar el document en el ple del 10 de desembre amb el suport de CiU, ICV i la CUP. Manos Limpias insta la fiscalia a actuar penalment perquè considera que Puigdemont ha comès delictes de prevaricació, usurpació d'atribucions i de coaccions i amenaces contra institucions.

A les comarques gironines, Celrà ja va rebre una denúncia de l'Estat per haver aprovat aquesta mateixa moció. Ara és el torn de Girona ciutat, després que Manos Limpias fes pública ahir la seva denúncia a través d'un comunicat. En el primer punt del text que han remès al fiscal general, els membres de la plataforma recorden que ja han cursat "múltiples denúncies" contra ajuntaments catalans "per aprovació de mocions independentistes". "Ara en tornem a fer una altra contra l'alcalde de l'Ajuntament de Girona, Carles ?Puigdemont, que recentment ha aprovat una altra moció per independitzar-se públicament d'Espanya", ressalta Manos Limpias.

Actuació a nivell penal

Segons l'organització, el fiscal general de l'Estat ha d'actuar a nivell penal contra Puigdemont perquè ha comès diversos delictes, com ara prevaricació, coaccions i amenaces i usurpació de funcions. El col·lectiu de funcionaris assegura que l'aprovació de la moció és un acord "contrari a l'ordenament jurídic" i, per tant, delictiu. Per això, demana al fiscal que actuï contra Puigdemont "i contra els regidors que el van secundar".

El col·lectiu també ha enviat el mateix escrit a la delegada del Govern a Catalunya, Maria Dolores de los Llanos de Luna, perquè actuï contra l'acord de ple. Manos Limpias recorda a la delegada que "és potestat" de la delegació del Govern "suspendre actes i acord de les corporacions locals que vagin contra l'ordenament jurídic".

Al conjunt de Catalunya, hi ha uns 180 municipis que han aprovat mocions per declarar-se "territori català lliure i sobirà". En el cas de Girona, el ple va aprovar la moció el 10 de desembre amb els vots a favor de CiU, ICV i la CUP, l'abstenció dels regidors socialistes i el vot en contra del PP.