Els mossos diuen que van actuar amb proporció contra els antimonàrquics

Els denunciants asseguren que l'actuació va ser "injustificada" i com a "càstig i represàlia"

29.01.2014 | 08:13
Els sis agents imputats pels enfrontaments durant una manifestació, d´esquenes, ahir al jutjat.
Els sis agents imputats pels enfrontaments durant una manifestació, d´esquenes, ahir al jutjat.

Els enfrontaments entre manifestants i antiavalots que hi va haver a finals de juny de l'any passat a Girona, durant la protesta contra el Fòrum Impulsa, van tornar ahir de nou als jutjats. Els sis agents de la Brigada Mòbil dels mossos imputats per lesions van declarar davant del jutge. Tots ells van assegurar que van fer servir les defenses de manera legítima i proporcionada, amb l'objectiu de garantir que els manifestants no trenquessin el cordó de seguretat. Sis dels activistes van patir ferides. L'advocat dels denunciants, Benet Salellas, va indicar que l'actuació era del tot "injustificada", perquè gairebé hi havia un agent per cada manifestant.

La manifestació antimonàrquica convocada el 26 de juny va acabar amb denúncies creuades. Per una banda, els mossos van denunciar un dels activistes, militant de la CUP, per un delicte d'atemptat a agents de l'autoritat. El jove ja va declarar com a imputat el 12 de desembre. Per l'altra, sis dels activistes van portar els agents de la Brigada Mòbil als jutjats. Durant els enfrontaments tots van patir ferides, i denunciaven que els mossos havien fet servir la violència de manera gratuïta contra ells. Gràcies a l'ajuda de fotografies i vídeos, els manifestants van aconseguir identificar sis antiavalots amb els números del TIP 5252, 13021, 3624, 6830, 3465 i 18489. Entre ells, hi ha un sergent responsable del grup.

El Jutjat d'Instrucció Número 1 de Girona, que és qui porta el cas, els va imputar a tots per una falta de lesions, i ahir els va citar a declarar. Els sis membres de la Brimo van entrar a l'edifici per l'aparcament i, en tot moment, van intentar defugir la presència dels mitjans. De fet, després de declarar, van marxar per una de les portes del darrere per evitar que els filmessin o enregistressin.

Tots els mossos van assegurar davant del jutge que durant la manifestació van fer servir les defenses de manera legítima. Segons van explicar, l'ús de la força va ser "el mínim imprescindible" i proporcionat amb la situació que van viure. L'objectiu, van precisar, era mantenir un "espai de seguretat" amb motiu de la visita del príncep d'Astúries.

L'advocat dels denunciants, Benet Salellas, però, no ho veu així. "Ells mateixos han reconegut que es trava d'un dispositiu de vint agents antiavalots, davant una manifestació que no era de més de vint persones", va precisar. Per al lletrat, els cops de defensa van ser del tot "injustificats" i, en cap cas, la força dels agents va ser "proporcional" amb la situació viscuda.

Fins i tot, Salellas va considerar que algun dels antiavalots va actuar contra els manifestants "com a càstig i represàlia" perquè, segons va dir, va rebre una puntada de peu. "Es tracta d'un ús de la força il·legítim; per això, demanarem que el procediment tiri endavant i arribem a judici per dirimir responsabilitats", va explicar. L'advocat va recordar que, al costat de les fotografies i gravacions que han aportat a la causa, també compten amb els informes mèdics que acrediten les lesions patides pels manifestants.

Coincidint en el temps, avui un dels màxims responsables de la Brigada Mòbil també haurà de passar pels jutjats de Girona.

Citat pel dispositiu del 2012

En el cas d'avui es tracta del subinspector 3772, a qui s'ha citat perquè aporti informació relacionada amb el dispositiu que es va muntar amb motiu d'una altra protesta contra el Fòrum Impulsa, però de l'any 2012. Aleshores, també hi va haver enfrontaments durant la manifestació antimonàrquica, que van deixar activistes ferits per cops de porra. En aquell cas, però, el jutjat va acabar arxivant el procediment, perquè no es va poder identificar cap dels antiavalots. Però l'Audiència va ordenar reobrir el cas.

Enllaços recomanats: Premis cinema