Els gironins Arnau Cañabate Busquets i Èric Vallès Baix han guanyat el Premi Especial del Jurat del XXVIII Certamen de Joves Investigadors -convocat pel Ministeri d´Educació, Cultura i Esport a través de l´Institut de la Joventut-, amb un treball que parteix d´un article del doctor Joan Massagué i les seves investigacions sobre el tractament del càncer. Els joves, que aquest curs han començat la Universitat, van realitzar el seu projecte mentre eren alumnes del col·legi Bell-lloc del Pla.

Arnau Cañabate -d´Anglès i ara estudiant de Biologia Humana a la Pompeu Fabra- i Èric Vallès -de Girona i alumne de Biotecnologia a la Universitat de Barcelona- van dur a terme el seu treball de recerca de Batxillerat sota la tutoria del professor de Biologia del Bell-lloc, Manel Montoliu Bargalló, qui també va rebre una Menció d´Honor del Ministeri.

Aquest ha estat l´únic equip gironí entre els 40 seleccionats com a finalistes en el certamen de Joves Investigadors -que es va celebrar entre el 28 de setembre al 2 d´octubre a Mollina, Màlaga-, al costat de sis catalans més. El exalumnes del Bell-lloc han guanyat 6.000 euros i una estada de 15 dies en un centre d´investigació del Consell Superior d´Investigacions Científiques (CSIC).

El treball que Cañabate i Vallès van exposar al certamen -davant un jurat format per professors universitaris- es titula «Una adhesió no desitjable. Disseny virtual d´inhibidors indòlics i quinoleics de la VCAM-1 mitjançant tècniques de química computacional».

Inspirats pel Dr. Joan Massagué

L´origen d´aquest treball està en la publicació d´un article del Dr. Joan Massagué, el febrer de 2014, en el qual exposava que el bloqueig d´una proteïna podria aturar el procés de la metàstasi, cosa que suposaria un gran avenç en el tractament del càncer. La hipòtesi del treball és que, mitjançant els programes de disseny molecular en Química Computacional (QC) i utilitzant la tècnica del docking, es poden dissenyar molècules amb major poder inhibidor de la VCAM-1 que les que s´utilitzen habitualment.

El seu tutor, Manel Montoliu, va explicar que han mantingut informat el Dr. Massagué, primer, sobre el plantejament i el desenvolupament del treball de recerca -motiu pel qual van intercanviar diversos correus electrònics amb el científic- i, ara, del bon resultat que ha obtingut al Certamen de Joves Investigadors -pel que els ha felicitat-.

El treball tracta del disseny virtual d´inhibidors indòlics i quinoleics de la VCAM-1 mitjançant tècniques de química computacional, tal com va explicar el seu tutor, Manel Montoliu. La VCAM-1 és una proteïna de l´endoteli vascular que facilita la metàstasi.

La proposta dels estudiants del Bell-lloc parteix de dues estructures heterocícliques d´interès: les quinolines i els indols. Montoliu va assenyalar que aquestes dues molècules són senzilles i molt versàtils i que, partint d´elles mitjançant la tècnica del docking, s´obtenen molècules que permeten estudiar quines són les que formen una unió més estable i que, per tant, inhibiran millor la proteïna. Això significa que seran «susceptibles de ser medicaments més efectius contra la metàstasi cerebral», segons defensa el treball. Un cop Arnau Cañabate i Èric Vallès van completar el seu treball de recerca, el Dr. Massagué «el va qualificar com molt assenyat i sofisticat», tal com va remarcar el professor del Bell-lloc.

Aquest col·legi privat de Girona té una llarga trajectòria en el Certamen de Joves Investigadors que convoca el Ministeri d´Educació, en el qual ha aconseguit tres primers premis -entre els anys 2006 i 2010-, dues mencions especials -2005 i 2015- i diversos segons premis. En aquesta edició, s´hi van inscriure 440 estudiants de 15 comunitats autònomes de l´Estat.