300 dones gironines a l´any donen sang de cordó umbilical

Es pot donar en sis hospitals de la demarcació i la recollida, que no suposa cap risc, es fa en el moment del part

02.11.2015 | 07:19
Les unitats de sang de cordó són tractades i criopreservades pel Banc de Sang i Teixits de Catalunya.
Les unitats de sang de cordó són tractades i criopreservades pel Banc de Sang i Teixits de Catalunya.

El Banc de Cordó de Catalunya subministra unitats pel 10% dels trasplantaments que es fan al món, i que són uns 2.000 cada any. La sang de cordó del Banc de Cordó de Catalunya ha beneficiat ciutadans de 256 centres hospitalaris de 32 països del món.

Una tercera part de les unitats s'ha trasplantat a pacients espanyols i un 45% més a altres països europeus. França és el país que més unitats del Banc de Cordó de Catalunya ha sol·licitat, seguit del Regne Unit, Itàlia i Holanda. El Banc ha enviat també sang de cordó a pacients d'Hongria, Dinamarca i Bulgària, entre altres.

Prop del 30% de les unitats de sang de cordó subministrades han anat a països de fora de la Unió Europea, sobretot els Estats Units, però també a Colòmbia, Israel, Argentina, Mèxic, Aràbia Saudita, Índia i Uruguai, entre altres.

Pel que fa a l'Estat, dels 150 trasplantaments anuals la meitat fan servir sang de cordó del banc català. Des del 2008, existeix el Programa Concordia, un projecte de cooperació interterritorial pel qual el Banc de Cordó rep també les donacions de les mares no només de Catalunya sinó també de l'Aragó, Illes Balears, Cantàbria, Extremadura, Navarra i, des del 2011, del Principat d'Andor?ra. En total, hi participen una seixantena de maternitats i això permet compartir protocols tècnics, coneixements i experiències.

Unes 300 dones gironines donen cada any la sang del cordó umbilical al banc públic del Banc de Sang i Teixits de Catalunya. En els darrers tres anys, 874 mares de les comarques gironines han fet una donació altruista al Banc de Cordó, que les gestiona per usar-la en el tractament de malalties hematològiques com la leucèmia.

El cordó umbilical i la sang que conté són elements que habitualment es rebutgen, però té cèl·lules mare capaces de generar cèl·lules de la sang i per tant, pot ser una altra opció quan un pacient necessita un trasplantament de medul·la òssia i no es troba un donant compatible.
En el cas de les comarques gironines, es poden fer donacions a l'hospital Josep Trueta de Girona, als de Palamós, Campdevànol, Figueres, Puigcerdà i Calella. Després, és el Banc de Sang que s'encarrega de tractar aquesta sang i congelar-la en nitrogen líquid per preservar-la. Actualment disposa de més de 17.000 unitats.

L'hematòloga del Banc de Sang de Girona Anna Millan explica que se sol informar de la possibilitat de la donació a la futura mare durant l'embaràs, a través de les visites a la llevadora, o en el moment del part.

La recollida de la sang es fa després del naixement de la criatura i de la secció del cordó, amb una punció quan la placenta encara és a l'úter, i no suposa cap risc ni per a la mare ni per al nadó.

"Cada cop som més selectius", explica l'hematòloga del Banc de Sang gironí, que detalla que "busquem els millors cordons, amb més qualitat i cel·lularitat".

Les donacions que es realitzen al Banc de Cordó de Catalunya no s'emmagatzemen per a un ús autòleg, és a dir, per a que la unitat sigui utilitzada pel mateix donant. Són donacions altruistes i anònimes que queden a disposició del Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia (Redmo), on hi ha inscrits més de 3.300 gironins. Al seu torn, el Redmo està connectat a una base de dades amb donants d'arreu del món.
Quan un pacient no troba un donant compatible de medul·la òssia a la seva família, es posa en marxa el Redmo, que realitza les cerques tant de donants de medul·la òssia com d'unitats de sang de cordó.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Eduard Berloso.
L´arribada d´una nova funerària acabarà amb el monopoli de Mémora

L´arribada d´una nova funerària acabarà amb el monopoli de Mémora

Girona impulsa la liberalització en la nova ordenança i l'empresa Àltima ja treballa per establir-se

Els restauradors del Barri Vell es queixen de la recollida d´orgànica

Els restauradors del Barri Vell es queixen de la recollida d´orgànica

El sistema es vol implantar l'any vinent però bars i restaurants discuteixen els horaris i els...

Clam dels treballadors perquè hi hagi un acord institucional

Clam dels treballadors perquè hi hagi un acord institucional

Exigeixen responsabilitat a les administracions: «Ja es va sortir a la foto... ara no val...

Girona vol que el Circ Raluy retiri un cartell perquè el veu «sexista»

Girona vol que el Circ Raluy retiri un cartell perquè el veu «sexista»

Segons Madrenas, les dues noies que hi apareixen són mostrades «com un producte eròtic»

L´escola d´Adults programa 40 actes per celebrar el seu 40è aniversari

L´escola d´Adults programa 40 actes per celebrar el seu 40è aniversari

El centre espera que les activitats ajudin a fer «visible» la seva tasca, que creuen que no es difon

L´escola d´Adults de Girona organitza 40 activitats per celebrar els seus 40 anys

L´escola d´Adults de Girona organitza 40 activitats per celebrar els seus 40 anys

Dimecres hi haurà el tret de sortida amb una taula rodona, al matí, i una actuació teatral, a la...

Enllaços recomanats: Premis cinema