El 16 de maig de 1666 es va col·locar la primera pedra de l'hospital Santa Caterina, un edifici on actualment hi ha la seu de la Generalitat.

Les tres institucions presents a la ciutat de Girona - Govern, Ajuntament i Diputació- s'han unit per commemorar aquests 350 anys de l'efemèride i han organitzat una sèrie d'acte i activitats que començaran dilluns i finalitzaran a l'octubre.

L'inici dels actes serà el dilluns vinent 16 de maig i obrirà la commemoració un concert de música barroca que se celebrarà a les vuit del vespre l'Auditori Josep Irla. Tot seguit hi haurà la commemoració de la festa de les Lluminàries. Es recordarà amb un espectacle al carrer basat en el foc i la llum.

El delegat del Govern de la Generalitat Girona, Eudald Casadesús durant la presentació de la programació dels actes ha explicat que coincidint amb els 350 s'han acabat dos projectes pendents. Per una banda, s'ha presentat un rellotge de sol que llueix des d'avui al pati de les Magnòlies on es pot llegir una frase que al seu parer resumeix la voluntat de servei d'aquest edifici al llarg dels anys. La inscripció diu: "La força de les nostres idees la mesurarà el temps". Es tracta d'una frase de Prat de la Riba que va pronunciar quan va posar en marxa l'Escola d'Administració Pública de Catalunya.

El contingut de la farmàcia, en mans de la Generalitat

La roda de premsa s'ha celebrat a l'antiga farmàcia de l'hospital i el motiu ha estat bàsicament no només per la seva singularitat històrica sinó també perquè s'ha anunciat que estan a punt de signar el conveni amb la Diputació de Girona per rebre el seu fons. Fins ara, el contingut de l'estança era de l'ens provincial.

El president de la Diputació, Pere Vila ha destacat la cooperació entre les tres institucions per posar en marxa els actes de commemoració dels 350 anys i ha afegit que «va ser un encert centralitzar els serveis territorials de la Generalitat» en aquest edifici i ha recordat que quan era hospital, en aquest equipament «hi han passat moltes històries colpidores i molt tristes».

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas per la seva banda ha volgut recordar que l'antic hospital Santa Caterina era «un espai de referència per als gironins» llavors, i que actualment ho segueix essent però «de forma diferent» i que s'ha convertit en «un centre neuràlgic de serveis a la ciutadania».

Els actes es tancaran a l'octubre i el delegat del Govern ha destacat que entre les accions hi ha l'edició d'un llibre commemoratiu que mostra la trajectòria de l'hospital i el seu valor històric i arquitectònic. De fet, es tracta d'un edifici declarant Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). L'altre acte que ha destacat és l'exposició 350 al teu costat que mostra a través d'imatges la història de l'edifici.