Les suposades víctimes d'una trama dedicada a estafar immigrants amb les hipoteques entre els anys 2005 i 2007 han assegurat que no sabien "què posava" als documents que van signar i, quan revisar els comptes, es van adonar que faltaven grans quantitats de diners que no sabien on havien anat a parar. Durant la segona jornada del judici que es fa l'Audiència de Girona, els denunciants han declarat que els dos acusats que eren socis d'una immobiliària els hi havia buscat pisos per comprar i ells mateixos els posaven en contacte amb la sucursal de Caja Madrid, on treballava com a director el tercer acusat, que era on acabaven signant la hipoteca. Entre els denunciants que han declarat aquest dimecres al matí, un diu que tenia un reintegrament injustificat de més de 14.000 euros a la seva llibreta i un altre que va trobar a faltar 20.000 euros. Les acusacions sostenen que els tres acusats retiraven els diners i se'ls embutxacaven.

Els denunciants han explicat, durant la segona sessió del judici, que van contactar amb els socis de la immobiliària a través del boca orella amb altres compatriotes, a través de terceres persones que feien de mitjancers o directament per contacte amb ells. Segons han explicat, les signatures de les hipoteques sempre eren "molt ràpides" i els mateixos responsables de la immobiliària els dirigien directament a la sucursal que Caja Madrid -actualment Bankia- tenia a Emili Grahit a Girona, on hi treballava com a director l'altre acusat.

La fiscal no veu indicis de delicte però les acusacions particulars sostenen que els tres acusats es van conxorxar i van arribar a estafar una vintena d'immigrants. Un dels que ha declarat aquest dimecres al matí ha explicat que buscava un pis per comprar i un compatriota el va posar en contacte amb la immobiliària. Va comprar un pis a Salt. Quan estava a punt de signar la hipoteca, assegura que es va adonar que el preu era "massa alt" i que no el podria pagar, perquè ja tenia contractat un altre crèdit hipotecari i el seu sou era de 900 euros mensuals.

"Vaig dir que no podria pagar però em van dir que si no signava hauria de posar de la meva butxaca els diners de les despeses", ha explicat. El testimoni ha assegurat que el van "obligar" a contractar la hipoteca. Temps després, repassant els números, es va adonar que li faltaven 20.000 euros que no sabia on havien anat a parar. "No vaig autoritzar el director a treure diners", ha afirmat.

El denunciant ho va posar en coneixement dels Mossos d'Esquadra temps després, quan la quota de la hipoteca va començar a pujar i ja no podia fer-hi front. "No sabia com funcionaven les lleis d'aquí, per això no ho vaig denunciar abans", ha assegurat.

Un altre denunciant ha explicat que un mitjancer a qui anava pagant quantitats de diners li va buscar un pis a Banyoles, que va comprar ell amb dues de les seves filles. Van contractar la hipoteca amb la mateixa entitat bancària i hi van intervenir, també, els dos socis de la immobiliària. "El preu del pis eren 26 milions de pessetes i jo calculava, amb despeses incloses, que pujaria a uns 28 milions però va acabar essent de 31", ha exposat davant el tribunal.

Quan va revisar els números, es va adonar que hi havia una retirada de 14.337 que no sabia per què hi era. "Era un xec al portador però jo no el vaig cobrar", ha explicat. Aleshores, un company de feina li va dir que s'havia trobat en la mateixa situació i que ho havia posat en mans d'un advocat. "Vaig decidir fer el mateix i vaig contractar un advocat", ha detallat.

Els acusats s'enfronten a penes de fins a 75 i 80 anys de presó. El judici s'allargarà fins divendres a l'Audiència de Girona. Està previst que els tres acusats declarin dijous a la tarda.