El compte enrere per saber el futur del Parc Científic i Tecnològic de la UdG està pràcticament arribant al seu final. Quan queden 24 hores per a la Junta de Creditors, tot apunta a una irremeiable fase de liquidació, tot i que continuen els contactes al més alt nivell i que la Universitat segueix buscant una sortida.

Els tècnics consideren que, partint de la base que ja és excepcional acceptar un pagament ajornat, totes les voluntats expressades de les institucions per aportar diners no tenen prou seguretat jurídica per garantir plenament el pagament.

Fa uns dies, la Diputació de Girona va aprovar un acord per aportar sis milions d'euros al Parc Científic i Tecnològic per evitar la seva liquidació. Segons l'acord, la corporació aportarà els sis milions en un període de tres anys (2017, 2018 i 2019). És, però, només un compromís. L'alcaldessa de Girona, mentrestant, va reiterar el suport de l'Ajuntament de?Girona, sense acord de ple, amb el Parc i es va mostrar a disposició de la Universitat per transferir-li directament els dos milions d'euros i que aquesta els gestioni de cara al concurs de creditors.

Mentre que la Diputació ha aprovat el compromís per ple, l'Ajuntament no ho ha fet. De fet, per exemple, en un informe del secretari i de l'interventor del consistori gironí consideren que un acord de ple per aportar els dos milions d'euros seria «il·legal» i podrien haver de respondre personalment els regidors que hi votessin a favor.

Mentrestant, el Govern català va aprovar a principis del mes de novembre l'operació d'endeutament a llarg termini per un import de 5 milions d'euros perquè l'Institut Català de la Recerca de l'Aigua (ICRA) adquireixi la part de l'edifici H2O del Parc Científic, on actualment té la seu. Aquesta autorització permet a l'ICRA tenir el finançament necessari per fer efectiva la compra del 64,54% de l'edifici H2O i injectar així la quantitat de 5 milions d'euros.

A banda, el Consell Social de la Universitat de Girona va aprovar per unanimitat a principis del mes d'octubre fer una aportació única de 3.394.690 euros al Parc.

Tot plegat, però, són compromisos, però no és un aval el cent per cent que tots els pagaments s'acabarien fent efectius.

La fase de liquidació és la denominació tècnica però que no implica el tancament ni el cessament de l'activitat del Parc Científic. A partir que no hi hagi acord en la junta de creditors s'entra en una altra via i es buscarà la fórmula per la continuïtat del parc.

La junta de?creditors que es farà demà s'havia d'haver fet fa un mes i mig però es va ajornar a darrera hora a finals de setembre quan el jutge li va donar un marge de sis setmanes més que vencen, precisament, demà.

El Patronat del Parc Científic haurà de convèncer el jutge que pot evitar la liquidació per via d'una renegociació del deute de 42,3 milions que arrossega i i facilitar que el principal creditor, el Ministeri d'Economia, accepti un conveni que eviti la liquidació.