Nou episodi sorollós de la fàbrica paperera Hinojosa de Sarrià de Ter. La nit de dijous a divendres, i durant aproximadament una hora i mitja, molts veïns del nord del municipi van sentir un soroll molt molest per una avaria a la indústria. Es tractava d'una fuita de gas pel mal funcionament d'una vàlvula. Segons l'Ajuntament, la fressa va superar «els límits tolerables», malgrat que en aquells moment no s'estava fent cap mesurament.

L'Ajuntament ja ha sancionat la fàbrica per aquest motiu, amb una primera multa de 900 euros. La multa ha estat recorreguda per l'empresa i ara el consistori sarrianenc està estudiant les al·legacions per determinar si la manté o si la retira, segons ha exposat el tinent d'alcalde, Narcís Fajula. Fajula ha deixat clar però, que si se segueixen sobrepassant els «decibels permesos» de manera reiterativa posaran més multes i cada cop serà més elevades.

Compromís de la Generalitat

Aquest nou incident coincideix amb la reunió que ahir va mantenir el mateix Fajula amb el director dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Girona, Pere Saló. Segons el representant municipal, des del Govern català se li va transmetre el clar «compromís» de collar l'empresa per tal que compleixi la normativa.

Pel consistori, «és del tot intolerable que amb els avenços tècnics actuals no s'hagin resolt ja aquests sorolls». En aquest sentit, va reiterar que seguiran fent «unseguiment continuat per tal de controlar l'empresa perquè executi les mesures a les que es va comprometre, sinó també per a que aquestes avancin els seus terminis d'implementació». I deixen clar que han «demanat recolzament i exigit intervenció ja que són l'administració competent en matèria de llicència ambiental»

La Generalitat és l'administració competent, donades les característiques de l'empresa, no només en concedir els permisos d'activitat, sinó i sobretot, a l'hora d'exercir les funcions inspectores i sancionadors que corresponguin. En aquest sentit, des de l'Ajuntament s'exigeix «que es prenguin totes les mesures necessàries, tècniques, administratives, sancionadores, legalment establertes fins que no se solucionin definitivament els problemes».

L'empresa ha anat aplicant mesures pel que fa a soroll i pudors, l'altra gran problemàtica, però els veïns insisteixen en les queixes vistes les evidències que les molèsties no s'eliminen.

El gerent d'Hinojosa, Manuel Orero, va dir fa uns dies que tenen «una preocupació altíssima per solucionar el tema i no generar conflictes i va assegurar que estaven «posant tots els mitjans tècnics al nostre abast», va insistir. No obstant, va deixar clar que els cal temps per anar arranjant tots els elements que generen les pudors i els sorolls.