El temps disponible, el pressupost o les característiques familiars són aspectes clau a l´hora de decidir donar la benvinguda a una mascota a una llar, segons el veterinari Carlos Rodríguez, que acaba de publicar el llibre Llévame contigo (Ed. Oberon), sobre la tinença responsable d´animals.

El llibre es va presentar al Col·legi Oficial de Veterinaris de Madrid (COVM) amb l´assistència de la ministra d´Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, l´actor Dani Rovira -qui també ha escrit el pròleg- i el president del COVM, Felipe Vilas. Rodríguez va explicar que l´objectiu de la publicació és que els propietaris d´animals «no tinguin els errors típics que es cometen quan s´incorpora un ésser viu a casa», com no tenir en compte «qüestions de responsabilitat, de temps o de diners», ja que «moltes vegades no es pensa en això».

«Una mascota és un ésser viu i no un objecte més per omplir», i això vol dir «acceptar l´entrada d´un animal a la nostra vida», va afegir l´autor del libre

Anar a un professional per assessorar-se abans d´adoptar un animal és un altre dels passos fonamentals en opinió de l´expert, ja que d´aquesta manera ell pot aconsellar «quin tipus de mascota s´adapta millor a la nostra realitat».

En aquest sentit, considera que també cal «exigir que totes les botigues tinguin personal professional», atès que és «habitual» que la gent que treballa en aquests establiments «desgraciadament no té la qualificació necessària per gestionar un ésser viu».

Per al veterinari, el fonamental és fomentar l´educació a través d´«una conscienciació continuada» perquè, ara per ara, «no som un país preparat per a la tinença responsable de mascotes».

La ministra Tejerina va assenyalar en la presentació que la tinença responsable de mascotes és un tema que hauria de preocupar a tothom i que cal fer «que comenci a preocupar-li a aquells a qui no els importa».

Va recordar també que la passada legislatura es va endurir el codi penal per al maltractament animal i l´abandonament, i que en aquest moment es treballa en un pla d´actuacions per a la tinença d´animals de companyia en el període 2017-2020.

L´actor Dani Rovira va assenyalar que «l´important és fer-li arribar aquest llibre a totes aquelles persones que no estimen tant les mascotes» i va destacar la necessitat de treballar en l´educació per prevenir l´abandonament.

Per la seva banda, Felipe Vila va recordar que actualment hi ha més de 400.000 registres actius de gossos identificats al COVM.