en articles anteriors comentàvem lectures que ens ocuparen part de les passades vacances estiuenques. Avui ens referirem a un altre llibre que ens acompanyà en el ja una mica llunyà estiu. Es tracta de la publicació que ha editat l'empresa Optimus, en la commemoració del setanta-cinquè aniversari de la seva creació. No es tracta d'un gran llibre pel seu volum; però sí per la riquesa del seu contingut i per la seva acurada presentació.

En aquest llibre, profusament il·lustrat i perfectament documentat, s'hi presenta la història de setanta-cinc anys d'activitat d'una empresa familiar en la direcció de la qual hi han intervingut tres generacions. Amb el subtítol, L'evolució del so, es posa de manifest la constatació del ràpid procés que en aquests setanta-cinc anys han experimentat els sistemes de reproducció sonora. Procés que coincideix amb una marcada evolució dels costums socials, del mètodes de treball i també del desenvolupament urbanístic de la nostra ciutat.

Es tracta d'una empresa radicada a Girona des de la seva creació, i que ha continuat tenint aquí la seva base i la seva direcció, però que el seu abast és pràcticament universal.

En els darrers anys de la dècada dels vint i primers dels trenta, Girona inicià un procés de creixença, enriquiment i modernització. Augmentava el nombre d'habitants. S'enderrocaven els darrers baluards del Mercadal. S'anava configurant l'eixample. Es muntaven noves indústries. Es modernitzaven els establiments comercials. Millorava l'atenció sanitària amb l'obertura de les primeres clíniques. I ens arribaven les noves descobertes de la ciència i de la tècnica... I en aquell ambient de progrés viscut amb gran optimisme, fa acte de presència la nova empresa dedicada a la construcció i comercialització d'aparells de radiodifusió. Una novetat que de moment només estaria a l'abast d'una minoria, però que ràpidament aniria eixamplant la seva presència, arribant a la majoria dels habitacles.

Des del 1924 en que havia iniciat la seva programació Radio Barcelona, que va ser la primera d'Espanya, no havia parat l'expansió d'aquest tan efectiu i suggerent sistema de comunicació. L' any 1933, el mateix any en què els germans Manel i Joaquim Pla Mir crearen la seva empresa, s'inaugura la primera emissora gironina, Radio Girona, E.A.J. 38. Paulatinament la radio anava entrant a les cases particulars. I aquells que encara no havien pogut tenir el seu propi receptor, es desplaçaven a algun dels bars que ja el tenien a disposició dels clients. Recordo l'aglomeració de radiooients davant dels cafès de la Rambla els locals dels quals resultaven insuficients per encabir tots aquells que volien seguir la retransmissió d'un partit de futbol, o les notícies de darrera hora, quan es produïa algun esdeveniment transcendental. La radio ens posava al corrent del que passava al món, pràcticament en el mateix moment. Quan esclatà la guerra del trenta-sis la radio exercí un determinant paper. Immediatament ens assabentà del que passava a Barcelona. Es podien sentir les canonades, les proclames, les peticions de socors, la demanda que els hospitals feien amb urgència al personal sanitari i als donadors de sang.

Per les Fires de l'any 1932, s'havia celebrat la primera Fira de Mostres de Girona fet que representava l'exteriorització dels avenços que en la indústria i el comerç s'estaven produint a casa nostra. I en la segona edició de la Fira, l'any 1933 , ja hi figurà l'estand dels germans Pla, sota el títol comercial de Radio Univers. La visita a aquella Fira era un atractiu pels gironins i pels que ens visitaven en aquells dies de festes de la ciutat. S'hi podien admirar les noves conquestes de la humanitat, en un moment transcendental de la nostra civilització. I entre aquestes novetats, una de les que més cridava l'atenció era la de la radio. No ha de semblar res estrany, que l'atenció del públic es concentrés molt especialment en l'estand de Radio Univers, on s'exhibien els més moderns aparells de radiodifusió.

La primera ubicació de l'empresa dels Pla, va ser al carrer Àlvarez de Castro, davant mateix del Banc d'Espanya. Però ben aviat aquell local resultà insuficient per encabir els servis comercials i tècnics, d'una empresa que progressava ràpidament. Un nou local, situat al nº 1 de la Plaça del Marqués de Camps, permeté instal·lar més còmodament el despatx comercial i el taller de reparacions. En aquells temps per garantir l'èxit en la venda d'un producte que podia tenir avaries, era disposar d'un ben muntat taller de reparacions. No era com ara que tot es renova cada dos per tres.

En plena expansió de l'empresa, esclatà el gran desgavell del 1936. Gairebé tres anys lamentablement perduts, i finalment el saqueig i la destrucció de l'establiment. Tota la feina realitzada en aquells primers anys de promoció, quedava malbaratada.

Era qüestió de no desmoralitzar-se i tornar a començar, pràcticament de zero. Tot el bagatge material s'havia perdut; però quedava la força moral, l'esperit de treball, de lluita i de superació. I ben aviat les activitats s'anaren recuperant i no només recuperant, sinó creixent i expansionant-se. Malgrat haver d'enfrontar-se a no poques dificultats a causa de la guerra mundial i de l'aïllament internacional del nostre país.

L'activitat de l'empresa ja no es limita a la venda i reparació, sinó que s'amplia a la fabricació dels aparells receptors, amb la marca Optimus. Es construeix la fàbrica a la carretera de Barcelona, a la sortida de la nostra ciutat. I es va accelerant el procés de creixement i d'expansió. Quan s'introdueix la televisió, també Optimus, fabricarà televisions, fins que, quan apareix la televisió en color, no es veu la possibilitat de competir amb les multinacionals, i s'aparca aquesta especialitat que no hauria resultat rendible.

Però l'activitat de l'empresa no s'atura i van sortint noves dedicacions, sempre al corrent de l'evolució de la tecnologia del so. I així s'arriba a aquesta fita dels setanta-cinc anys de constant treball, d'atenció constant per posar-se al corrent de les innovacions. Precisament en uns moments en què la tècnica marxa amb accentuada acceleració, una empresa que no vol quedar fora de context, s'ha de posar al dia en cada moment. I Aquesta empresa ho fa amb magnífics resultats.

Aquesta és l'obra de tres generacions de la família Pla, i de centenars d'operaris, tècnics i comercials, que al llarg d'aquesta història hi ha aportat el seu treball i la seva il·lusió. Tota una història que queda fidelment recollida en aquets acurada publicació que em pogut assaborir.