Reflexions d´un recital d´estiu

jaume bosch mestres. barcelona.

El 8 d´agost es va celebrar a Empúries, a l´Escala, un recital de la cantant palestina Rim Banna. Va ser una actuació interessant, emotiva i reivindicativa, en el marc d´un festival, Portalblau, que s´està fent un lloc en la programació de l´estiu per l´encert de les seves propostes.

Hi varen assistir els consellers de la Generalitat Geli i Castells, alcaldes com els de l´Escala, Palafrugell o Cerdanyola i jo mateix, president d´un grup parlamentari. Faig esment d´aquesta dada perquè Rim Banna, va introduir en el recital una justa i contundent critica a l´ocupació dels territoris palestins per part d´Israel i del brutal atac contra Gaza i va expressar la seva solidaritat amb les víctimes palestines en especial els nens i nenes. Aquest fet, expressió d´una realitat mediterrània que el festival ha fet molt bé a recollir, m´ha suscitat una reflexió: les crítiques a Israel de la cantant no foren més suaus que les expressades fa uns mesos en la manifestació de Barcelona contra l´atac d´Israel a Gaza. Llavors des de l´ambaixador d´Israel, fins a determinats mitjans de comunicació i partits com CiU i el PP, varen criticar durament la presència del conseller Saura a la manifestació. Entre la intransigència dels atacs a la coherència de Saura i la normalitat de la nit empordanesa amb la bandera palestina onejant tranquil·lament sota la lluna d´agost em quedo amb la segona opció. La pregunta és: per què aquells atacs a Saura? La resposta, amics, la trobareu en els resultats de les darreres eleccions al Parlament en què la pujada d´ICV va fer possible reeditar el Govern d´esquerres.

Impost de Patrimoni

Antoni Casanova Puig. Corçà.

Després que molts ciutadans s´hagin queixat de l´injust impost de patrimoni, ara resulta que la Generalitat vol arreglar aquest assumpte, però els demano que es fixi´n en un detall: vol fer-ho juntament amb totes les comunitats autòno­mes. És que des de la Generalitat no saben que més de mitja Espanya ja tenen el tema resolt amb un impost baixíssim? És que la Gene­ra­litat no és prou madura per decidir-ho ella mateixa? Necessita l´acord dels altres? Com és pot conce­bre que el nostre Govern no tin­gui un criteri propi? Necessita que les altres comunitats li expliquin com ho fan? Així doncs, per­ què el tenim, aquest Govern? I a més diuen que en aquesta legislatura no es podrà fer, que ha de ser a la pròxima. Estan tan segurs que encara governaran ells?

Carta de resposta

a la de CiU de Portbou

Àngel de Vega. PORTBOU.

Sr. Salas, ben aconsellat per una persona amb molt bon criteri, el convido a prosseguir el debat que mantenim en la propera edició d´octubre de la revista local de Portbou, El Full. La roba bruta (mai millor dit) de CiU de Portbou s´ha de rentar a casa. Tanmateix, no em puc estar d´avançar-li el darrer paràgraf del meu article, el qual podrà llegir en la seva integritat, repeteixo, a finals d´octubre en la revista trimestral de Portbou:

«Sr. Salas, per tot plegat no només no rectifico el que vaig escriure en el meu article, sinó que ho repeteixo i amplio: no es pot aspirar a l´alcaldia sense condemnar la violència, tant física com verbal. I si vol adoptar les mesures legals pertinents per restablir l´honorabilitat d´algunes persones, li proposo que comenci pel militant d´UDC que va cridar «fill de puta» al regidor de l´Ajuntament de Portbou, senyor Llorenç Novés, en l´acte d´homenatge als donants de sang. Hi ha nombrosos testimonis, entre ells agents dels Mossos d´Esquadra. La gent de Portbou, que no és tonta, com diu vostè, li ho agrairà».

Repensar

la Costa Brava

josep m. loste i romero. PORTBOU.

Quan estem celebrant el centenari de la Costa Brava, seria convenient reflexionar sobre el present i futur d´aquest espai geogràfic i humà tan sensacional i, alhora, tan vilipendiat per la voràgine d´una especulació urbanística insaciable. Abans de parlar de propostes i reflexions caldria fer esment a unes dades estadístiques, vinculades amb la crisi econòmica estructural actual.. Doncs bé, en el període de juny i de juliol de 2009, a tota la Costa Brava, el descens mitjà de turistes estrangers ha estat d´un 15%. Indubtablement, en aquests moments, la Costa Brava ha de donar més protagonisme als vianants, a través de la millora, la modernització (la remodelació) dels passeigs marítims. La Costa Brava ha de saber atreure més i millor turisme, a través del ferrocarril i d´altres transports públics.

La massiva entrada de cotxes és nefasta. Per altra banda, hem de conservar millor el nostre patrimoni natural i saber vendre molt millor les nostres arrels, costums i tradicions, des de les havaneres fins el parlar salat. Cal potenciar les marques de qualitat i els personatges històrics, literaris i filosòfics que ens poden donar prestigi; des de Benjamin, passant per Dalí, Pla, Ruyra? I no oblidar, lògicament, el qui va donar el nom a aquest feréstec territori: en Ferran Agulló.