Quan la justícia actua contra alcaldes o regidors en presumptes casos de corrupció, els responsables polítics surten a la palestra amb un paquet de mesures sota el braç. El vicepresident tercer del Govern espanyol, Manuel Chaves, va afirmar fa pocs dies que la nova llei de règim local incorporarà el principi de transparència, definirà més clarament els drets i els deures dels representants elegits i implantarà codis de bon govern. Per la seva part, el president Montilla va anunciar que els càrrecs del seu partit estaran obligats a signar un "contracte de servei públic amb la ciutadania" que inclourà una declaració d'ingressos i béns personals per garantir la transparència en la gestió.

Aquestes declaracions de bones intencions serien creïbles si no plogués sobre mullat. En efecte, el ministre i el president deuen ignorar que fa poc temps la Llei 8/2007, de 28 de maig, va modificar l'article 75.7 de la Llei de bases del règim local en establir l'obligació dels membres de l'Ajuntament de declarar les activitats que els proporcionen ingressos i que s'han d'inscriure en un Registre d'Interessos de caràcter públic. També han de fer constar els béns patrimonials i la participació en societats, que s'inscriuran en el Registre de Béns Patrimonials al qual per accedir-hi cal acreditar un interès legítim. Per tant, hi ha dos registres, un d'accés públic i un altre de restringit, que s'han de complimentar abans de prendre possessió, en produir-se el cessament del càrrec o si produeix qualsevol variació al llarg del mandat.

El ministre i el president tampoc deuen conèixer que, a l'empara de l'article 11 de la Llei Orgànica 15/1999 de protecció de dades, no hi ha cap impediment a consultar el Registre d'Interessos i que cal el consentiment de l'afectat en el cas del Registre de Béns. Doncs bé, a la majoria d'ajuntaments, si un ciutadà/ana vol conèixer les dades dels regidors del seu ajuntament, li espera un autèntic calvari. En alguns casos, la presentació de la sol·licitud desfermarà tribulacions i desassossecs perquè o no s'ha constituït o bé no està actualitzat. Abans de contestar la petició s'intentarà guanyar temps i que el sol·licitant perdi la paciència. Alguns cops, en una prova d'abús de poder, obtindrà el silenci per resposta.

El registre està guardat amb pany i forrellat? Quina opció es deixa a qui vol conèixer de què viuen els polítics locals? Com es pot fer complir la llei? S'ha d'acudir als tribunals? Com es pot apel·lar al principi de transparència si es posen traves a la ciutadania per accedir a una informació recollida en un registre públic?