Des d'aquest dijous 18 i fins dilluns 22 se celebra a Albacete el festival de circ (www.festivaldelcirco.com) més important d'Espanya i entre els principals d'Europa. A semblança dels festivals de Wuquiao, Montecarlo o París, Espanya posseeix una finestra al món per a la promoció i difusió de les arts circenses. El dirigeix el figuerenc Genís Matabosch.

Aquesta és la tercera edició i en les dues anteriors allí ens hem trobat molts catalans i gironins. I és que a Catalunya el circ és una de les arts pitjor tractades per la Conselleria de Cultura de la Generalitat, a més de les prohibicions d'algunes ciutats cap als animals artistes.

Les dues primeres edicions del Festival Internacional del Circ Ciutat d'Albacete (www.festivaldelcirco.com) van ser un èxit notable a tots els nivells: amb reportatges en totes les revistes especialitzades, crítiques positives, dotze mil espectadors per edició, presència de nombrosos mànagers i directors de circ, i l'assistència de personalitats del món de les arts escèniques, la cultura i la política.

La ciutat d'Albacete i els visitants que acudeixin durant aquests 5 dies al Festival viuran 4 espectacles diferents, 10 representacions, 24 atraccions internacionals, 81 artistes de 15 països, competint enfront dels 15 membres del jurat i actuant per a 12.000 espectadors en 2 escenaris: la Gran Carpa, amb capacitat per a més de 1.500 espectadors, instal·lada en l'interior de la Plaça de Toros i l'històric Teatre Circ, que acull 600 espectadors en cada funció. Sense cap dubte, Albacete viurà el major esdeveniment circense de l'any a Espanya: l'únic festival internacional de circ del nostre país.

En aquesta tercera edició, el Festival rep com a país convidat Cuba: una nodrida delegació composta per 21 artistes del Circ Nacional de Cuba oferirà l'espectacle Circuba, el circ a ritme de salsa en el Teatre Circ. A més, el duo Aries al bambú aeri representarà a Cuba sota la carpa de la plaça de Toros. Dintre d'altres activitats programades, se celebrarà una taula rodona sobre l'actualitat del circ cubà en la qual prendran part les primeres figures del Circ nacional cubà.

Destacar, també, l'exposició dedicada a Linda Baker, que sota el títol Linda Baker, la dona de ferro d'Albacete, ens farà recordar una època en la qual aquesta artista omplia les places de toros i estadis amb el seu increïble espectacle de demostració de força: La Sansona del Siglo XX, deia la publicitat.

Altres activitats paral·leles del festival són la 2a Mostra del Film Documental Circense, la 3a Fira de Col·leccionisme Circense, on col·leccionistes del món sencer intercanvien, compren i venen documentació de les arts de la pista i la 2ª Trobada d'Amics del Circ a Albacete.

El Festival Internacional del Circ Ciutat d'Albacete va néixer el 2008 amb l'ambició de presentar una selecció de les millors atraccions circenses totalment inèdites a Europa. Així, ja des de la seva creació, aquest nou punt de trobada s'ha convertit en la porta a Europa per a aquells artistes espanyols i d'altres països que volen obrir-se al mercat circense del vell continent. Amb aquest esdeveniment Espanya fa un pas endavant cap a la renovació del circ, aportant nous rostres al panorama europeu: aquest any, el Festival Internacional del Circ Ciutat d'Albacete ha estat acollit com membre de l'European Circus Association.