No cal cap dimissió

ricard vicens i matas. girona.

No demano cap dimissió al Govern català, ni per la gestió de cap incendi, ni nevada, ni per manipulació de TV3, no cal. Repliqueu «els d´abans també manipulaven, en Mas a la discoteca, etc..» mal de molts, consol de necis.

Crec que el poble no oblida fàcilment la fred, la gana, l´angoixa, per això us canviarà a tots d´una sola tacada i si els següents tampoc no ho fan bé, els tornarà a canviar.

Amb la MAT això no hauria passat?

sebi gispert-saüch puigdevall. sant antoni de calonge.

Acabem de sentir a les notícies que el representant d´Endesa i el president Montilla han dit que «amb la MAT això no hauria passat...». Només els faltava afegir «ja us està bé, gironins, per oposar-vos-hi».

Senyors, sàpiguen que ja tenim els ànims prou caldejats com per sentir, a sobre, xantatges emocionals i declaracions sense escrúpols. I potser és veritat que amb la MAT això no hauria passat... o potser seria tot Catalunya que estaria avui a les fosques per una sola torre que hagués caigut.

Cultura del no

Marc Molins Castell. GIRONA.

La meva mare sempre em repetia de petit que més tard o més d´hora, tothom acaba recollint el que ha sembrat. Aquesta setmana, al nostre govern tripartit li ha passat això. Durant anys, des de l´oposició i des del govern aquests partits s´han oposat a la construcció de noves línies elèctriques. Des de la línia de les Gavarres a la línia de molta alta tensió (MAT). Algun partit s´hi ha oposat amb bel·ligerància, i algun altre, com a mínim n´ha estat còmplice, si no és que ja li anava bé que l´altre soci fos contrari a tot.

Les veus que deien que la xarxa elèctrica de les comarques de Girona era molt precària han estat moltes, però mentrestant el Govern o bé s´ha posat a darrere les pancartes de les manifestacions en contra de la línia, o bé s´ha posat a xiular.

I ha arribat el dia que la xarxa ha petat. Ha estat la nevada com podia haver estat un excés de demanda a l´estiu. No només ha fallat aquest element, però aquest ha estat clau.

S´han passat anys oposant-se a qualsevol nova infraestructura, i ara els ha esclatat la realitat a la cara. La cultura del no que amb el tripartit s´ha instal·lat al govern té un cost molt alt que paguem els ciutadans.

Abandonament

total

Esther Giner Camp. figueres.

Que tres dies després de la nevada bona part de les comarques del Baix i l´Alt Empordà i la Selva segueixin sense llum és inadmissible. Més enllà de la culpa d´Endesa, que la té, és increïble la ­inoperància governamental. Com pot ser que el govern del nostre país deixi abandonats els seus ciutadans i mostri absoluta passivitat davant del fet que desenes i desenes de milers de persones estiguin sense llum, calefacció i comunicacions i en alguns casos sense aigua?

Sabem perfectament que el subministrament elèctric és competència d´una empresa/monopoli privat, però se suposa que el govern està per defensar els seus ciutadans, tingui competències o no.

És indignant escoltar com els diferents alcaldes de les poblacions afectades van trucant als mitjans de comunicació explicant que cap membre del Govern, ningú, s´ha posat en contacte amb ells. L´abandonament del Govern de la Generalitat vers totes aquestes poblacions gironines és total. No es tracta només d´incompetència, sinó també d´una enorme desídia.

Excuses barates

Núria Fernández i Manzanera.

FIGUERES.

Com poden ser capaços d´emplenar-se la boca dient que amb la MAT no ens hauríem quedat sense llum? Recordeu que la MAT es­tà pensada per ser una línia de transport d´energia a altres punts fora de l´Estat, des de França. L´energia per ser útil hauria de passar després per subestacions transformadores d´energia i després altre cop per línies elèctriques d´alta tensió de subministrament que són les que han petat aquests dies. Per tant el problema hauria estat el mateix si haguéssim tingut la ditxosa MAT. Senyors, s´han espatllat 11 subestacions! I 33 torres elèctriques d´alta tensió han quedat plegades i trencades!

El problema no és la MAT sinó precisament aquesta dependència cap a una sola macroinfrastructura. Si no es generés energia a gran escala i es fes a petita escala, mai hi haurien hagut les mateixes conseqüències. Senyors governants: No facin de portaveus dels botxins que monopolitzen l´electricitat. Ja fa 5 anys que expliquem per què no cal la MAT, que no aprofitin ara la indignació dels que no tenim llum des de dilluns i no facin més demagògia barata, si us plau...

Passegeu-vos pel territori. Veureu una destrossa monumental de línies elèctriques, de pals de llum, de telèfon, etc., que fa fredor! Vergonya els hauria de fer que estiguem encara en aquesta situació i excusar-se amb la MAT. Senyors governants, siguin valents per un cop a la vida, acomiadin el sr. Maure, que és el representant de REE al govern. Que algú comenci a fer les coses com cal. Obliguin les elèctriques a tenir una xarxa elèctrica en condicions i no facin servir més l´excusa barata de la MAT.

Agraïment ciutadà

Pere Figuereda i Cairol.

Batlle d´Anglès.

Aquests darrers dies arran de la gran nevada, hem viscut uns moments en què s´ha posat a prova tota la nostra capacitat de reacció, ja que un esdeveniment d´aquesta magnitud no és gaire habitual en ser d´aquells fets que succeeixen cada deu anys, per això quan passa s´han d´extremar les precaucions i posar-hi tots els mitjans de què es disposa per donar solució. Ara bé també cal la col·laboració ciutadana, sense la qual per més mitjans que s´hi posin aquests mai seran suficients.

És doncs per això que voldria agrair a tots els anglesencs que durant aquests dies, arran de la nevada, han de netejar els vorals i les voreres del davant de les seves cases, una actuació ben senzilla però efectiva, que ha permès que la neu no es glacés i tots els vilatans puguessin circular amb una certa tranquil·litat, tot i les dificultats que pugui comportar haver de suportar una de les nevades més grosses del segle.

A tots ells voldria transmetre l´agraïment municipal ja que encara que s´hagi fet passar les màquines de neteja pels carrers i places de la vila i haver llençat sal als punts més conflictius, aquestes actuacions no haurien servit de res sense aquesta aportació vilatana, a tots ells doncs l´agraïment municipal per aquesta actitud tan ciutadana.

Neu

carme cornellà canals. banyoles.

Dilluns vaig anar a Barcelona. Vaig sortir de Banyoles amb la primera Teisa. Havia nevat.

A la tornada em diuen:«El bus de les 2 serà l´últim que circularà avui. I sense garanties que arribi ni a Banyoles ni a Olot».

Som 14 persones que ens hi arrisquem. Arrenquem amb incertesa. Però amb un conductor al volant, en Joan Pere, al qui posem la nostra confiança.

Sortim de Barcelona. Cada vegada neva més. Agafem l´autopista. Comencen els problemes. A Granollers fan desviar els camions. A la Jonquera ja n´hi ha més de 3.000!

Més de tres hores aturats allà mateix. Avancem cinquanta metres i restem aturats una hora més. Autopista tallada. Han caigut torres d´alta tensió. Ens desvien.

La carretera nacional, un embut. Plena de cotxes que van i vénen amb dificultat.

Conductors imprudents avancen sense arribar enlloc. Dificulten el pas d´una única màquina llevaneu que no sabem on va.

Tres hores més. Aturats. Avançant molt poc.

Una repartidora de sal bolcada a la carretera.

Esperem. L´arraconen. Paisatge dantesc.

Llums blaus. Cotxes de mossos que no acaben d´arribar.

Col·lapse de grans dimensions. Un camioner de Figueres que ve de Mercabarna ens dóna plàtans i taronges. Solidaritat. Baixem a fer pipí per torns.

Cotxes, camions i autobusos abandonats. Gent atrapada a dins. Si no millora la situació, dormirem a l´autocar. El conductor ens anima. Ens fa riure. Companyia i bon humor. Arbres caiguts. Molta neu. Comença a glaçar.

Netegen la carretera de cotxes abandonats. Anem passant.

Girona no sembla Girona. Carrers i rotondes plenes de cotxes abandonats.

A l´autovia, ens hem d´esperar: han caigut uns cables d´alta tensió.

A un quart de 4 de la matinada arribem a Banyoles.

13 hores de Barcelona a ­Banyoles.

Gràcies, Joan Pere. El teu saber fer ens va fer passar una bona estona.

Quasi 72 hores sense llum

fina gri salinas. tossa de mar.

Bon dia a tots, per dir quelcom, visc a Caldes de Malavella i des de dilluns a les 16.30 de la tarda estem sense llum, per tant sense calefacció, cuina, dutxa, rentadora, etc. Crec que al segle que vivim és intolerant que passin aquestes coses, d´acord que no és un lloc on nevi normalment però crec que haurien de tenir més cura de les instal·lacions elèctriques perquè en el cas d´una nevada no es quedi tot Catalunya paralitzat, no sé si les torres s´han fet de paper o què però a Alemanya, Polònia, Rússia... hi neva molt més que aquí i no passa res, no sé si els pressupostos per les línies d´alta tensió s´han retallat a favor de qui les havia de fer i ara el gruix del ferro no és el que ha de ser o què és el que passa però normal no és.

Dimissions

jaume casellas nonó. girona.

Es demana constantment la dimissió del conseller Saura i el seu segon en Boada. Fa temps que el president Montilla hauria d´haver fet aquestes substitucions, però está lligat de mans i peus, ja que si ho fa ha de convocar eleccions anticipades. La cadira és molt bona, i qui és que dimiteix? El meu fill va estar de les dues a les vuit del vespre bloquejat a l´Eix Transversal. No passava ningú, ni mossos, ni llevaneus, tothom espantat i preocupats davant un temporal previst, però que ningú havia fet cas. Amb aquests polítics que tenim, salvat d´alguna excepció, el nostre pais no pot anar bé. Cal prendre moltes decisions, Sr. Montilla, i una seria fer plegar aquests personatges que estant fent tant de mal a la nostra terra.