Durant tres dies sense llum (se'n va anar el dilluns dia 8 a les 4 i va tornar el dijous dia 11 a les 6), pelant-me de fred, sense calefacció (i tinc 600 litres de gasoil al dipòsit), amb la placa elèctrica glaçada, sense poder treballar, amb un article sense poder-lo enviar a aquest diari, dormint vestit per no arreplegar una pneumònia i amb el termòstat del passadís marcant 10 graus de temperatura a dins de casa, durant aquests tres dies i les seves nits llarguíssimes i glaçades, he tingut força temps per pensar. I finalment he arribat a una conclusió: a la tardor (abans no torni el fred) ens hem d'independitzar d'Espanya, de la seva Red Eléctrica Española i de la seva Fecsa Endesa. I ho hem de fer per una qüestió de supervivència, perquè Espanya no ens mati de fred.

I ens hem d'independitzar d'aquesta quadrilla (per dir-ho suaument) per poder crear la Xarxa Elèctrica Catalana i la Companyia Elèctrica de Catalunya, perquè hi ha serveis públics bàsics, com ara el de l'electricitat, que no es poden deixar en mans d'irresponsables. És a dir, els hospitals catalans, les residències d'avis de Catalunya, les nostres escoles, les nostres llars, feines, empreses i negocis no poden dependre més d'empreses espanyoles que quan cau un pam de neu (un pam!) ens deixen sense llum durant tres dies. No pot ser que les nostres torres elèctriques caiguin com si fossin de paper per una nevada, insisteixo, d'un pam. S'imaginen què hauria passat si hagués caigut una nevada de mig metre o d'un metre? Quantes setmanes ens hauríem passat sense llum?

I ens hem d'independitzar d'aquesta patuleia espanyola de torres elèctriques de paper per poder-ne tenir de tan sòlides com les de Noruega, Suècia, Finlàndia, Dinamarca, Holanda o Bèlgica. O sigui, països europeus moderns i avançats (seriosos) dins dels quals les seves línies elèctriques no cauen a trossos quan cau un pam de neu. S'imaginen vostès que a Noruega, Suècia o a Finlàndia es quedessin sense llum a l'hivern quan caigués un pam de neu? Quantes nevades importants tenen aquests països cada any a l'hivern i no els cau cap torre ni línia elèctrica?

Però, seguint amb el mateix exemple de Suècia, imaginin-se que la Xarxa Elèctrica Sueca, o Noruega, o Finlandesa, o Danesa, subcontracta el manteniment de les seves línies i torres a l'empresa La Verbena de la Paloma S.A., però que aquesta no fa res (només cobra) i que al seu torn subcontracta el manteniment a La Revoltosa S.A; però, ai las!, que aquesta empresa tampoc fa res (només cobra) i al seu torn torna a subcontractar el manteniment a La del Manojo de Rosas S.A., la qual torna a fer el mateix que les anteriors i finalment subcontracta la feina a Agua, Azucarillos y Aguardiente S.A. que finalment (i per quatre duros) porta a terme el "no manteniment" de les línies i de les torres elèctriques. S'ho imaginen, això, en països europeus moderns? Doncs això és el que passa aquí amb gairebé tots els serveis públics.

Per tant, ens hem d'independitzar de tota aquesta caterva si volem ser un país europeu modern i avançat, i sobretot per no tornar-nos a pelar de fred. I l'única manera d'aconseguir-ho és esdevenint un país independent, europeu, seriós i modern. Perquè ara els "irresponsables" d'aquestes empreses argumenten que si tinguéssim la MAT això no hauria passat a la demarcació de Girona; però això és mentida, perquè el problema és el no manteniment de les línies i torres. Han vist mai un operari de Red Eléctrica Española pintant una torre perquè no es rovelli? Són d'acer inoxidable? Jo diria que són de ferro (i segurament del més barat) i si no es pinten, si no es mantenen, es rovellen i finalment es trenquen sota uns quants dits de neu. Aquesta és la raó del desastre i no pas cap altre.

Però, fixem-nos-hi bé, perquè amb Espanya tot és exactament igual. És a dir, cauen les catenàries i atrapen milers d'usuaris perquè no se'n fa un manteniment correcte (Adif). S'espatllen els trens que circulen per Catalunya perquè són d'abans de 1975 i perquè ningú no se'n cuida (Renfe). És a dir, tots els serveis públics espanyols que pateix Catalunya són un desastre. I no ens en sortirem fins que no ens els traurem del damunt, esdevenint un país independent amb serveis públics seriosos, decents, europeus, moderns i ben cuidats.

Ara ja no val l'excusa que els governs del PP no van invertir a Catalunya, perquè amb el PSOE passa el mateix. I a més, s'han preguntat què fan els polítics del PP o del PSOE quan pleguen dels seus càrrecs? Doncs se'n van a presidir (i a guanyar una fortuna cada any) empreses de serveis públics (ara privatitzades) com les elèctriques, les telefòniques, ferroviàries, d'autopistes, petrolíferes, etc. O sigui, que és un cercle viciós que s'autoalimenta. Vostès, polítics que han governat Espanya o que la governem, permeten que empreses privades ofereixin serveis públics tan desastrosos com ara l'elèctric (i que guanyin fortunes cada any), i a canvi aquestes companyies els asseguren una sortida "laboral" i econòmica suculenta quan deixen el càrrec.

I és d'aquest cercle viciós espanyol que Catalunya s'ha d'independitzar si vol ser un país europeu modern. Per tant, a la tardor (abans no torni el fred) ens hem d'independitzar d'Espanya.