El proper dia 21 de juliol farà 50 anys de l´aprovació de la Compilació del Dret Civil de Catalunya. Aquesta suposa una data històrica per Catalunya, ja que va representar, al bell mig de la dictadura del general Franco, guanyar una guerra que havia començat molts segles abans. Si fem una mica de història, ens hauríem de remuntar el 11 de setembre de 1.714, quan Catalunya perdé la possibilitat de promulgar les seves lleis. A partir de aquesta data tots el juristes del país varen fer els possibles i impossibles per mantenir el nostre dret.

És de justícia recordar tots aquells que varen fer possible que tinguéssim una Compilació del nostre Dret, ja que antiguament els nostres avantpassats, abans del 1.960, havien d´aplicar amb caràcter supletori el "Corpus Iuris Canonici", la qual cosa representava un anacronisme. Tindríem que referir-nos en primer lloc a l´eminent Jurista Manel Duran i Bas, en la seva "Memoria acerca de las instituciones del derecho civil de Cataluña" redactada el 1.882, anterior a la mateixa promulgació del Codi Civil espanyol. Sobre la base d´aquesta obra es varen publicar diferents projectes, que cadascun d´ells portava el nom del seu autor. Podríem citar entre d´altres Permanyer, Trias i Giró, Almeda, aquest natural de Cassà de la Selva, etc, que no arribaren a cristal·litzar en una norma legal.

A la tardor de 1.946, a Saragossa, va tenir lloc el "Congreso Nacional de Derecho Civil". A partir d´aquesta data es formà "la Comissió per l´avantprojecte de compilació", que es va reunir per primer cop el 8 de març de 1.948 i va finalitzar la seva tasca el 1.955. Aquesta comissió, entre d´altres, estava formada per els senyors Antoni Mª Borrell Soler, Oriol Anguera de Sojo, Joan Martí Miralles i Ramon Coll Rodes, aquest últim fill de Lloret de Mar. Avui, davant la situació política i econòmica del nostre país, m´ha fet pensar molt com uns eminents juristes, els que formaren la Comissió, varen creure oportú nombra altres juristes perquè supervisessin el treball dels mateixos. Amb aquesta finalitat varen crear una subcomissió coneguda, dintre el mon jurídic, com la petita Comissió. Aquesta denominació no tenia res que veure a la qualitat del juristes, ans el contrari. De la mateixa hem de recordar Joan Maluquer, Juan Mª Mans, Carles Obiols Taberner, fill de Osor, Josep Mª de Porcioles, fill de Amer, Luis Duran Ventosa, Ramon Mª Roca Sastre, Francesc de A. Condomines Valls i Ramon Faus Esteve, actuant de Secretari Jordi Olivar fins a la seva mort, posteriorment substituït per Josep Mª Pou de Aviles. Tots ells eminents juristes, que feren possible l´aprovació per les Corts franquistes de la Llei de 21 de juliol de 1.960, promulgant la Compilació de Dret Civil Especial de Catalunya.

En aquests moments en que per part del Parlament de Catalunya s´està fent un esforç legislatiu per elaborar un Codi Civil català, és de justícia tenir un record cap als juristes que, en condicions difícils pel país, van tenir el coratge i la capacitat de poder tirar endavant el manteniment d´un testimoni de la nostra identitat nacional com és el Dret.