Deixi de queixar-se del personal: queixi's del propietari. Desconfiï del bar, cafeteria o restaurant assentat on tota la plantilla és jove. Sense la supervisió d'algú amb experiència al novell l'ensenya el client, al qual no li descompten la docència ni els errors propis de l'aprenentatge comesos sobre la seva estada, la seva consumició i sobre ell mateix. El client és un conill d'índies en un experiment educatiu.

Un client sap que un bon cambrer és un virtuós d'un ofici molt difícil i això no ho pot ignorar un propietari. Qui regateja vertiginosament en el servei fa el mateix amb les matèries primes o la higiene? L'hostaler que canvia contínuament els seus cambrers només pot aspirar que canviïn contínuament els seus clients.

L'error en la selecció de personal, de considerar que sobra gent per a un treball que "pot fer qualsevol" devalua les condicions de treball, salari i servei. Fins i tot als hotels més cars no saben contractar ni formar. A l'hotel Ritz-Carlton de Moscou van fer fora un empleat perquè va gravar amb el seu telèfon mòbil l'hostessa Angelina Jolie.

L'actriu havia exigit -la informació diu "pactat"- màxima discreció. L'empleat no va entendre que no havia de gravar-la amb el seu mòbil i un company va declarar que no comprenia l'acomiadament. Ni sabien on treballen ni com havien de fer-ho. Algú els va seleccionar creient que els marbres, les moquetes i la mida de les habitacions, elements més fixos que el personal, sostenen les 5 estrelles.

Abolit el respecte bàsic a la privacitat, en el futur la cosa més cara serà trobar personal no mitòman que s'abstingui de fer ús indegut del mòbil i Internet. Se l'haurà de pagar degudament, millor que la indústria xafardera. Es necessita contractant amb experiència.