Aquest any se celebra el desè aniversari de la constitució de la Plataforma ciutadana El Ripollès Existeix! Deu anys que permeten fer un balanç i alhora constatar que els motius que van portar a la seva creació continuen vigents. Un cop hagin passat les febres electorals (ara vénen les municipals) intentarem celebrar-ho com cal. El primer que es pot dir d'aquest d'aniversari és que El Ripollès Existeix! ha fet la seva tasca, tot sensibilitzant sobre la necessitat que els ciutadans del Ripollès estiguin en igualat de condicions respecte als de la resta de Catalunya. El nom de la Plataforma és el seu principal potencial al transmetre amb força que el Ripollès vol ser tingut en compte en els plans de l'Estat i la Generalitat.

El Ripollès Existeix! té com a objectiu reivindicar principalment unes comunicacions que facilitin el progrés dels seus habitants, situant la nostra comarca dins la diferents xarxes comunicatives catalanes.

Són tres les idees base amb les quals s'ha treballat: es volien compromisos ferms de les administracions amb l'exigència de fer projectes racionals i respectuosos amb l'entorn, per a nosaltres tant preuat. I finalment, i no menys important, es tenia clar que la reivindicació de millors comunicacions pel Ripollès havia de ser solidària amb els territoris veïns i els Pirineus. També les telecomunicacions han estat una de les constants atesa la seva importància per al progrés d'un territori.

Aquests deu anys han confirmat que la reivindicació de millors comunicacions i telecomunicacions pel Ripollès calia que fos feta sense partidismes. El nivell de reivindicació no ha estat mediatitzat per possibles coincidències polítiques i a?ques?ta constatació referma que l'opció reivindicativa sobre les comunicacions ripolleses té orígens que estan per sobre de partidismes. No estem davant de temes que es puguin solucionar en pocs anys i és evident que cal una visió global, mantinguda i coherent, que vagi fent el llarg camí des de les propostes, als projectes i les execucions.

Deu anys després de la creació d'El Ripollès Existeix! s'ha avançat, -principalment gràcies a les reivindicacions de les institucions comarcals- però encara hi ha moltes propostes i projectes que cal reivindicar i impulsar. En els propers mesos la C-17 arribarà desdoblada a l'entrada de Ripoll, però aquesta important millora pot portar problemes sent el principal la lentitud en què avança la variant de Sant Bartomeu. També, gràcies a l'impuls del Consell Comarcal del Ripollès, s'ha aconseguit el necessari consens sobre una estratègia comuna amb l'aprovació del Pacte Comarcal d'Infraestructures; aquest constata que encara hi ha temes pendents, entre d'altres, les variants de Sant Joan de les Abadesses i nord de Ripoll, i la variant de Ribes de Freser amb el túnel de Toses. En el tema del FC Internacional Barcelona-Puigcerdà-la Tor de Querol, malgrat algunes millores, encara som molt lluny d'un servei modern, on el desdoblament fins a Torelló (i per què no fins a Ripoll) és una fita clau i imprescindible. També és necessari continuar reivindicant unes telecomunicacions potents que abastin tota la comarca però també tot el Pirineu.

Deu anys després de la creació de la Plataforma ciutadana El Ripollès Existeix! creiem que el seu caràcter plural i obert va ser un encert polític que li ha conferit força. La lluita per unes millors comunicacions pel Ripollès ha de continuar i cal perseverar tot treballant per sensibilitzar en la direcció que ara, deu anys després, sembla diàfana i clara.