Ha transcorregut una mica més d'un any des de la gran nevada del mes de març del 2010. Tal vegada sigui hora de fer una mena de balanç d'allò que s'ha fet per tal d'evitar les greus conseqüències d'un esdeveniment meteorològic, que fou mai vist a causa de la prestesa que succeí i una ?ultramesura d'intensitat; tot i que aquestes peculiaritats no ens han de permetre, ni de bon tros, pensar que no és probable que revingui en un futur més o menys immediat. De fet, a les contrades gironines han ocorregut, en el transcurs del temps, episodis de nevades més o menys intenses i de conseqüències més o menys greus derivades de la falta d'electricitat.

M'hauria plagut d'allò més, ara com ara, escriure que els nostres polítics han fet pits i llonzes per tal de reformar les normatives i reglaments que afecten les línies elèctriques, actualitzant el càlcul de risc potencial -un exemple-, la qual cosa és aconsellada per molts experts; o bé que han establert una fórmula d'indemnització automàtica quan no hi ha subministrament elèctric, de tal manera què el client no es vegi ofegat per una muntanya de paperassa, que, al cap i a la fi, no deixa d'actuar com un potent element dissuasiu.

Davant de tot, és just admetre que allò que succeí el mes de març de l'any passat fou un mal bocí difícil de pair per a tothom, àdhuc per tots aquells que tenien i tenen la responsabilitat d'establir les mesures adients per tal d'evitar en un futur que es tornin a repetir aquelles calamitats. Ara bé, no ha estat possible que jo escrivís, ara com ara, que els nostres polítics posaren fil a l'agulla després de la gran i sobtada nevada. No ha estat possible que jo escrivís, ara com ara, que els nostres polítics han pres les mesures per tal de, almenys, apaivagar les conseqüències adverses d'una altra nevada semblant.

Què han fet, doncs, els nostres polítics durant tot aquest temps? Em temo que la resposta és tan ràpida com el temps que trigaren tots plegats a oblidar-se'n d'aquell feixuc problema: Res...!

Per què serví tota aquella retafila de controvèrsies entre polítics d'un color i d'un altre als mitjans de comunicació? Perquè serviren totes aquelles promeses emfàtiques i a voltes assenyades dels polítics amb responsabilitat de govern? Em temo que la resposta és, tanmateix, tan veloç com el temps emprat en esmorteir la memòria col·lectiva: Per a res...!

L'any passat fou la gran nevada, uns anys abans, amb l'onada de calor estiuenca, fou el consum elèctric ultra mesura que es va produir a la Costa Brava a causa de l'augment del nombre de turistes que ens visitaren als mesos de l'estiu. Van fer, llavors, les mateixes promeses. Què serà la propera vegada?

Ull viu! Darrerament ens informen que la inestabilitat política a molts països àrabs pot ocasionar un efecte econòmic beneficiós en el sentit d'augmentar el nombre de turistes a destinacions de sol i platja com la de casa nostra. Patirem talls de subministrament elèctric aquest proper estiu un altre cop?

Sort que els nostres polítics, que són previsors d'allò més, no han perdut el temps en discussions d'interès electoralista, i han fet pits i llonzes a treballar per evitar aquests previsibles problemes futurs! De debò que no ens els mereixem!