Els nous governs hauran de fer front a una de les situacions més complicades de la història de la nostra democràcia local: el moment de més demandes socials derivades de la crisi serà també el moment més difícil de les hisendes locals". Aquesta frase, que recollia ahir Diari de Girona, l'ha pronunciat el president de l'Associació de Municipis de Catalunya, Salvador Esteve, i resumeix a la perfecció la situació d'angoixa en què es troben nombrosos ajuntaments de les comarques gironines -i del conjunt de Catalunya-, assetjats per un deute que en alguns casos és molt perillós, i sense poder renunciar a donar servei a una ciutadania que en segons quins casos necessita més suport que mai per part de les administracions.

La frase d'Esteve s'incloïa en un reportatge en el qual es plantejava la possibilitat que alguns ajuntaments hagin de recórrer als expedients de regulació d'ocupació (ERO), una figura pensada per a les empreses però que algunes administracions locals de l'Estat espanyol ja han demanat poder aplicar per intentar fer front als seus problemes financers. No és segur que la figura de l'ERO pugui ser utilitzada en aquestes corporacions, però és evident que s'hauran de prendre mesures per sanejar les hisendes locals. Els fets diuen que sis municipis gironins (Castell-Platja d'Aro, Sant Joan les Fonts, Tossa de Mar, Setcases, Planoles i el Port de la Selva) es troben entre els quinze més endeutats de tot Catalunya i que el deute viu dels ajuntaments de la demarcació pujava a finals de 2008 a 582,5 milions d'euros, un 17% més que el 2008, segons fonts del Ministeri d'Economia.

Mancomunar serveis, redistribuir el personal, controlar les hores extra dels empleats, prioritzar despeses, anul·lar inversions... són algunes de les mesures que -ERO al marge- es plantegen per poder lluitar contra una situació que, segons Esteve, té una causa clara: l'assumpció per part dels ajuntaments de competències que no els corresponen, sense que rebin el finançament adequat per fer-ho. Tot i que tampoc no es pot negar que hi ha qui ha estirat més el braç que la màniga... L'advocat Jordi Bellvehí cita, relacionat amb aquest fet, una altre fenomen significatiu, en forma de cercle viciós: "L'Estat està incomplint pagaments amb la Generalitat que, a la vegada, incompleix amb els ajuntaments. Els consistoris incompleixen pagaments amb les empreses i aquestes ho fan amb altres empreses i amb els seus treballadors".