Els nous consistoris elegits diumenge hauran de gestionar els recursos municipals en un escenari complex per al nostre país i la nostra societat. La situació i les expectatives de creixement econòmic no permetran l'increment dels ingressos fiscals si no es volen retreure recursos als emprenedors, frenar la capacitat per fer front als seus compromisos i mantenir un cert nivell de consum per part dels particulars. La demanda de serveis socials creixerà com a conseqüència de l'increment de persones afectades per la situació laboral. Projectes d'inversions previstos i en curs hauran d'aturar-se per la manca de finançament per l'absència de liquiditat del sistema financer. Els costos de l'endeutament financer augmentaran i els fons estructurals de la Unió Europea es reduiran. No es tracta de donar un missatge pessimista de la situació, sinó de transmetre una imatge clara, concreta, realista i sense embuts d'on ens trobem, per tal de poder anar per feina des del primer moment.

Durant la darrera dècada, els recursos econòmics dels ajuntaments han crescut força, però mai són ni seran suficients amb l'actual manera de funcionar del grups polítics i dels consistoris. No ens trobem en la situació de penúria de fa anys. Ara es tracta de ser uns bons administradors, de fer el que s'ha de fer amb més eficiència, reduint els excesos, els abusos i el paternalisme que tots coneixem i que encara existeixen en moltes de les prestacions i serveis públics. En definitiva, serà una etapa per posar la casa de cadascú al dia.

Això ho sabem la majoria, per molt que no ens agradi o no vulguem acceptar-ho. Per això, és necessari que els polítics parlin clar, sense embuts, que no intentin justificar situacions i responsabilitats, trasllasdant els problemes i la solució a altres institucions, fent de la situació una lluita partidista. És necessari que canviïn d'actitud respecte de tots els seus companys de consistori, per iniciar una etapa de concòrdia i col·laboració.

En tot això, tampoc hem de deixar de plantejar-nos la necessitat de racionalització, de redimensionament i de sostenibilitat de molts serveis dels nostres ajuntaments. El mateix que passa a les petites i mitjanes empreses, que la complexitat i la competitivitat del mercat les obliga a buscar dimensió mitjançant una estructura i estratègia de funcionament i gestió variable, també és necessari que els nostres ajuntaments promoguin la col·laboració i la concentració dels serveis entre municipis per trobar la dimensió eficient i competitiva, sense que això representi renunciar a la capacitat de control dels ciutadans i dels seus consells municipals.

Això és el que necessitem, en aquest temps i etapa que vivim, dels nostres regidors i governs municipals. Només així ens en sortirem de la situació actual. Serà una llarga etapa d'ajustos que no significa pas penúria, sinó fer les coses ben fetes.