M'acabo de llegir el llibre Les cooperatives obreres de Sants. Autogestió proletària en un barri de Barcelona (1870-1939), de Marc Dalmau i Ivan Miró. Tracta d'un petit forat geogràfic, una petita finestra oberta a la història de Catalunya, Sants, del qual podem extreure moltes reflexions i idees. Com diu el mestre Josep Fontana: "El que cal és voluntat per mirar i entendre el món, i la capacitat per aconseguir-ho és en els ulls que miren, no depèn de la mida de la finestra per on traiem el cap per veure'l". Els dos investigadors han fet una feina extraordinària i comparteixo amb ells algunes coses, per exemple, una sensació que hem de redescobrir en el passat persones, organitzacions i moviments que més que del passat semblen provenir d'un utòpic futur. Sembla també sorprenent que hàgim perdut quasi totalment el fil de la història i s'hagin de recuperar via l'erudició i l'estudi coses que hauríem de saber per transmissió oral.

Trobo molt paradoxal que al final siguin els moviments més esquerrans els que reivindiquin el cooperativisme català, quan tradicionalment el cooperativisme es titllava de petit burgès. És una dada que reforça la idea que cada vegada es redueix més el camp de l'esquerra i que hi cap tota en una rajola, en una parada de metro. No és estrany que sigui precisament ara quan es redescobreixi el cooperativisme, just en el moment de "la increïble apoteosi barroca del diner" (Raimon Obiols) financer i especulatiu. Recuperar empreses que creen llocs de treball, que innoven, arrisquen, que donen serveis però que no tenen afany de lucre i tenen gran vocació de responsabilitat social no deixa de ser una gran alternativa a l'actual estat de coses. Sabem que l'alternativa al mercat no pot ser una gran planificació burocràtica, però també sabem que o algú agafa el rumb d'un món dominat per crupiers embogits o anem cap al desastre grec, on fins i tot els obliguen a vendre's les illes. Aquí què ens faran vendre? Els parcs naturals per construir-hi?

Com es pot comprovar en aquest resplendent llibre -similar als voluminosos volums Informe de l'Oposició d'Andreu Castells referits a Sabadell-, al final dels perquès hi ha idees, esforç, entusiasme i valors d'esquerres, molts valors. El cooperativisme no és solament un model de gestió d'una part de la vida econòmica, sinó una filosofia de com entendre l'espai públic, aquell que està entre la creació de llocs de treball i la pedagogia sobre la construcció d'un món millor en el dia a dia. El barri de Sants esdevé una ciutat invisible de la qual, quan aconseguim veure'n encara que sigui una petita part, quedem fascinats perquè ens sembla admirar la ciutat futura.