Aquest any, en les meves assignatures de Grau i Diplomatura de Direcció Hotelera i Turisme a l'Escola de Turisme i Direcció Hotelera de la UAB, s'ha produït una apreciable remuntada, tant en nombre d'alumnes com en els resultats acadèmics: pràcticament cap suspens i domini dels notables i fins algun excel·lent. I, per damunt de tot, també ens ho hem passat bé, ja que procuro, sense fer servir l'estupiditzant power point, fer que la classe sigui atractiva per als alumnes. Mai com en aquest curs hi havia hagut tanta assistència, malgrat l'hora i el dia incovenient (un divendres). I també és reconfortant, veure com els alumnes t'agraixen la tasca, i t'ho fan saber amb manifestacions orals o amb els seus aplaudiments el dia de final de curs. A part dels resultats acadèmics, crec que això és el millor a què pot aspirar un professor: el dia que no trobi aquest càlid feedback deixaré l'assignatura, ja que no vull ser un funcionari, ni ho sóc.

El miracle de l'esmentada remuntada es deu bàsicament al fet que la quasi majoria d'alumnes eren estrangers: dels Estats Units, de Colòmbia, de Puerto Rico, del Perú, de Mèxic, de Bulgària, de Romania, de Portugal, del País Basc, de França, d'Alemanya i d'altres països. En general, el grau d'implicació d'aquests alumnes Erasmus amb l'assignatura, en contra del que es diu, és molt alt i, a més, estan acostumats a tractar el professor amb educació, cosa que no podem pas dir el mateix d'aquí, que et solen tractar com un "col·le?ga", si bé també hi ha excepcions. El revers de la medalla és que per primer any he hagut de fer les classes en espanyol, però dono per bo el canvi, ja que els continguts oferts no cedien en res a la catalanitat radical, als noms de productes, fets, en català, en espanyol, anglès, francès, italià, portuguès, i si s'esqueia, en romanès o búlgar o xinès (també tenia una alumna xinesa).

El pròxim juliol, del 15 al 18, tindré l'honor, gràcies al sr. Josep Arnau Figuerola, que em va "fitxar", de participar al curs d'estiu de la UNED "Turisme. Gastronomia i Costa Brava" -una gran oportunitat per a Girona- i també ho hauré de fer en espanyol -i no en tinc cap recança-, ja que s'adreça a alumnes de tot l'Estat, i vénen d'arreu. Hi desenvoluparé el tema "La gastronomía, un patrimonio cultural y turístico; la Costa Brava, lugar de encuentro gastronómico" dins el qual plantejo la necessitat -no pas retòrica- d'incloure definitivament l'oferta gastronòmica, i no només en la part lúdica, en la nostra oferta turística vers l'excel·lència, cosa que fa anys que predico... tot i que alguns agents-associacions i escoles d'hosteleria, UdG, Cambra... no sempre estan per la feina. Com a mínim, a la UNED s'han posat les piles.