Sant Boi és famós pel seu immens hospital de bojos, però hi cabrem tots? El conseller de Salut, Boi Ruiz, diu que "la salut és un bé privat que depèn d'un mateix i no de l'Estat". Però el Sr. Boi sembla un boig de Sant Boi quan conclou que no tenim dret a la salut.

Els catalans certament no tenim gaires drets. No tenim dret a un Estat espanyol que ens parli en català tot i que paguem un terç de la seva despesa. No tenim dret als nostres impostos. No tenim dret a un referèndum sobre la independència. No tenim dret a polítics honestos i el més corrupte de tots CiU l'envia a Madrid de cap de llista. I la Generalitat, també de CiU, ara ens amenaça que no tenim dret a viure sans i estalvis.

L'OCDE de París acaba de publicar un informe sobre la salut en el qual veiem que Espanya gasta el mateix que el Regne Unit, el 10% del PNB, França i Suïssa un punt més i els EUA un impagable 17%. Tres quartes parts de la despesa espanyola la paguem pels impostos, una mica més que França i encara pitjor els anglesos, mentre a Suïssa només és el 60% i els EUA 48% pública. Vol dir que la meitat de la salut americana és privada, Suïssa un 40% privada i Espanya es troba a mig camí amb un 26% privat comparat amb l'ínfim 16% privat anglès. No us penseu que té res a veure amb el socialisme o la democràcia. A la mort del dèspota Franco la despesa pública en salut era més alta que avui, el 77%.

Catalunya ha mantingut un important sector privat, però hem creat una cultura en què la salut no s'ha de pagar. Tota una enganyifa perquè ben forta que la paguem amb les deduccions de sou mensuals de la Seguretat Social. Mentre teníem creixement, els polítics gastaven com si res. Ara toca fer marxa enrere perquè ja no poden estirar més el braç que la màniga. Com pagarem la salut a la sueca del Sr. Pujol? Josep Pla ja avisava el milhomes abans de començar que la seva butxaca foradada ens duia al desastre. Pujol ha estat un desastre com a empresari, arruinant tot el que ha tocat: Banca Catalana, El Correo Catalán, Avui, Destino, El Observador, però hem deixat que muntés el seu socialisme suec sense cèntims i avui tenim una Generalitat inflada com una granota i en bancarrota com si fos Banca Catalana. Res hem après. Si Pujol hagués promogut les mútues catalanes en comptes del seu socialisme sense suecs no patiríem la crisi que ara vivim.

Fem les coses bé curant-nos de la crisi que ens ha infectat Pujol. Ningú s'estranya de pagar el dentista o una residència geriàtrica i de contractar assegurances que fem de més i de menys com amb els cotxes. Pitjor estan a França, on el 99% de les residències són públiques. Hem de fer com amb el cotxe: pagar el cost inicial. A Suècia la visita al metge i a l'especialista es paga i només es recupera després de superar un mínim d'uns 500 euros a l'any. L'estalvi que això representa permetria mantenir l'actual sistema sense treure la paga als metges i altres bogeries com tancar ambulatoris.

A més, eliminaria les visites innecessàries. Recordo una senyora presumint dels milers d'euros d'anàlisis que s'havia fet sense trobar res. Jo li vaig respondre que s'havia deixat de fer l'anàlisi principal -la del psiquiatra-.

El conseller Boi, en comptes de culpar-nos per voler tenir dret a la nostra salut, ha de tenir la valentia de fer pagar les visites al metge i a l'especialista. Tenim dret a la salut, Sr. Boi, i no cal que ens enviï tots a fer-li companyia a Sant Boi. Simplement hem de fer les coses com els suecs del Sr. Pujol, amb seny i no rauxa, com li recordaria Josep Pla.