Ja cal que es calcin aquells que visitin Lloret de Mar! El pròxim dia 6 de juny entra en vigor l'ordenança de civisme i convivència ciutadana que regula conductes de les persones a l'espai públic i a les instal·lacions de titularitat privada quan s'hi realitzin "activitats que afectin o puguin afectar negativament la convivència o el civisme".

Per si algú encara dubta de la intencionalitat de la norma, el seu article segon ho expressa amb claredat: es tracta de "tipificar infraccions i sancions", a partir d'un receptari de prohibicions a l'estil d'aquelles ordenances de "buen gobierno" del franquisme.

Un catàleg, inacabable i reiteratiu, enumera les actituds per perseguir i castigar: atemptats contra la dignitat de les persones; degradació visual del paisatge urbà amb grafits, pintades, gargots, escrits o inscripcions (compte, doncs, de reivindicar l'obertura del CAP vint-i-quatre hores amb una pintada a la façana o el "no a les retallades" a les parets dels col·legis); juguesques a la via pública; ús inadequat de l'espai públic per a jocs; mendicitat; oferiment i demanda de serveis sexuals; consum de begudes alcohòliques; ús impropi dels elements de l'espai públic i actituds vandàliques en l'ús del mobiliari urbà. També tenen la seva secció les emissions de fums contaminants; les olors molestes o nocives; la contaminació per residus i l'ús de les platges i els espais naturals.

Un apartat singular està dedicat a lluitar contra la contaminació acústica: sorolls que pertorbin el descans; establiments amb activitats sonores i comportaments sorollosos en habitatges privats (alerta amb el volum del televisor, cantar a la dutxa o discutir amb la parella!).

En fi, dotze capítols prenyats de conductes "desordenades" mereixedores de sancions per donar resposta al sentiment d'inseguretat de la majoria de la ciutadania. És a dir, l'ordenança s'inscriu en un corrent anomenat "populisme punitiu", que tot i ser una tendència del dret penal, s'ha reproduït en el dret administratiu sancionador.

Amb tot, no es pot oblidar que trasllueix una bona dosi de "moralina" (moralitat hipòcrita) amb tuf de naftalina d'unes ideologies retrògrades que volen controlar i castigar mentre obvien les causes econòmiques i socials de qualsevol tipus d'incivisme.

De totes maneres, és una norma d'impossible compliment perquè no es disposa d'un policia per a cada cantonada i perquè cap normativa repressiva soluciona els problemes de fons.

En la practica, doncs, s'imposarà una certa permissivitat sense excloure la vigilància d'un sector minoritari de turistes que cada estiu provoquen aldarulls: una gota d'aigua en el mar tranquil de Lloret.