Amb el fragor de l'Eurocopa i la (enèsima) cimera per salvar l'euro, ha passat a segon pla l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (organisme de sondejos de la Generalitat de Catalunya), en la qual es revelaven dues xifres significatives: d'una banda, una majoria de catalans (un 51%) votaria ara a favor de la independència (enfront d'un 21% que s'hi oposaria).

Més significativa és una altra dada: per primera vegada des de l'inici de la sèrie (el 2006), davant la pregunta de quin model d'Estat es prefereix (propi, federal, autonòmic o regional), l'Estat propi s'imposa amb un 34%. Quines són les causes que explicarien, per tant, aquest augment de l'independentisme?

Evidentment, hi ha factors polítics (com la frustració pel procés de l'Estatut, culminat amb la sentència del TC, que ha provocat que ningú el reivindiqui com a millora de l'autogovern). Però la clau de l'acceleració és econòmica: amb l'agreujament de la crisi, s'ha consolidat la sensació que Catalunya aporta molt més que no rep a les arques centrals (encara que a la resta d'Espanya la percepció sigui la contrària), cosa que ha portat a amplis sectors ciutadans (no només catalanoparlants) a pensar que Catalunya milloraria si abandonés Espanya.

A mitjà termini, la tendència no variarà: previsions externes ja pronostiquen un atur a Espanya superior al 27% el 2013 i, malgrat que la mateixa enquesta assenyala un suport pròxim al 75% a favor d'un model econòmic per a Catalunya semblant al concert basc, Rajoy no pot permetre's cap cessió en aquest sentit.

Postdata, per als que critiquen la fiabilitat del CIS català: va ser l'únic institut de sondejos que va encertar la victòria de CiU a Catalunya en les últimes legislatives (així com l'ordre de la resta de formacions); el CIS de veritat, atorgava el triomf al PSOE.