No fa pas gaire que ha esdevingut el Fòrum Impulsa 2012 organitzat per la Fundació Príncep de Girona i amb l´entrega de premis a l´Auditori gironí. Segons els seus organitzadors, Impulsa és un procés engegat l´any 2010 per tal de descobrir quines són les condicions educatives, tecnològiques, econòmiques, polítiques i socials adients per convertir milers de joves inquiets en creadors de progrés, a través d´iniciatives en tots els camps: científicotecnològic, empresarial, social, esportiu i artísticocultural.

Aquesta fita no deixa d´ésser del tot elogiable si pensem que és allò que li cal a la nostra societat a hores d´ara, en una etapa d´aquesta crisi tan perllongada com estranya on sembla que tothom s´ha endinsat en el profund son hivernal de l´ós, per tal d´amagar-se un xic dels acarnissats atacs d´unes notícies econòmiques tothora dolentes. Aquesta parenta fins fa poc llunyana, «la prima de risc», va venir un dia de visita a les nostres llars i ves per on que s´ha establert a la nostra estança de convidats, i comparteix, com un membre més de la família, tots els nostres àpats; àdhuc a l´hora d´anar a dormir a esperons abatuts ens eleva les pulsacions passionals en saber que avui s´ha posat a més de cinc-cents. I estem neguitosos d´allò més quan ens assabentem que l´Estat espanyol ha de col·locar els seus bons a un històric set per cent d´interès. I, d´esquitllentes, estem amoïnats perquè el President Rajoy no s´ha sortit amb la seva de convèncer els seus socis europeus que la gran solució és la unió bancària. I no podem conciliar el son de malpensar si només serà Bankia.

Em volta pel cap la idea que tal vegada notícies com la que l´inversor americà de Seattle Tomas Houston ha arribat a Girona convidat pel Fòrum Impulsa amb més de quaranta milions de dòlars per destinar a inversions en projectes impulsats per joves emprenedors que li van exposar les seves iniciatives, com per exemple i entre d´altres, la d´un projecte perquè els nens cecs puguin jugar a futbol, a través de peces de roba que porten incorporats sensors especials, són aquesta mena de notícies les que haurien d´imposar-se a poc a poquet sobre les omnipresents notícies negatives del món de l´economia. Sóc del parer que el món de la informació està en excés segrestat per les notícies econòmiques. És evident que per aconseguir un objectiu fonamental d´allò més que s´han fixat els governs actuals: que el conjunt de la societat s´estrenyi el cinturó i acati amb els ulls clucs tota mena de retallades en els serveis públics essencials com la Sanitat i l´Educació, i tota mena de pujades d´impostos directes i indirectes, a més de pujades de l´electricitat, el gas, etc., cal que es transmeti a l´opinió pública, dia rere dia, el missatge que el país està en la fallida més absoluta; però tanmateix sóc del parer que aquesta política informativa aplicada d´una manera continuada i inacabable, és contraproduent amb un altre objectiu que a hores d´ara tal vegada ja toqui que es fixin els governs, si verament volen que la societat –i no tan sols les entitats financeres– surtin d´aquesta crisi tan perllongada com estranya.

Potser a hores d´ara ja toca que les notícies positives i optimistes acaparin les portades dels diaris. Tal vegada la notícia que el Fòrum Impulsa és una iniciativa que connecta júniors i sèniors en una oportunitat de posar en contacte el talent més inquiet amb l´experiència i els recursos que poden convertir les idees dels més joves en projectes i, al cap i a la fi, els seus somnis en realitat, aquesta mena de notícies és allò que necessita la nostra societat per tal de despertar del profund son de l´ós, i començar novament a caminar, per la senda del consum responsable, envers el progrés.

De ben segur que, per afegitó, aquesta parenta llunyana «la prima de risc», prendria la decisió d´abandonar, per fi, les nostres llars, tot retornant la tranquil·litat i la pau d´esperit a tots plegats.