Després de setmanes d'especulacions, ahir es va fer públic l'informe oficial que els tècnics de la Generalitat han elaborat sobre el claustre conservat a la finca Mas del Vent de Palamós. Es tracta, segons l'arqueòleg de la Conselleria de Cultura Eduard Riu, que ha liderat l'estudi d'aquesta estructura, d'una construcció historicista, una còpia realitzada probablement a Castella i Lleó en el primer terç del segle XX, encara que té elements "poc rellevants" dels segles XII i XIII. Així, l'estudi determina que no es tracta d'un claustre romànic desmuntat i tornat a muntar -com apuntava inicialment el "redescobridor" del claustre, l'historiador de la UdG Gerardo Boto-, sinó d'una construcció pensada per decorar, la primera procedència de la qual coneguda és una finca de Ciudad Lineal (Madrid) pertanyent a l'antiquari Ignacio Martínez Martínez, que quan la va vendre ja va advertir als seus nous propietaris (que la van traslladar a Palamós) que no totes les peces eren autèntiques. De fet, quan es va conèixer la "troballa" del claustre, els actuals propietaris ja van manifestar en un comunicat que sempre havien dubtat de la seva autenticitat.

El passat 22 de juny, Diari de Girona havia publicat l'opinió sobre l'afer del doctor en Arquitectura, professor a la Universitat Politècnica de Madrid i especialista en espolis d'arquitectura medieval José Miguel Merino de Cáceres, qui ja parlava d'imitació o plagi: "Resumint, el claustre és una recreació, un pastitx -imitació o plagi- ben executat per un bon arquitecte i un hàbil escultor".

Els tècnics que han elaborat l'informe demanen que, encara que no es tracti d'una peça romànica original, l'Ajuntament el declari Bé Cultural d'Interès Local i que entri en l'inventari del patrimoni català, la qual cosa obligaria a conservar-lo, però no a fer-lo accessible al públic, una opció que quedaria únicament en mans dels actuals propietaris. I és que, com va dir el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, no per ser historicista s'ha de menysprear aquesta peça. I menys tenint en compte la peculiar història que hi ha al seu darrere, que s'hauria de difondre.