A l'amic Birba

Miquel Pi Bonet. SALT.

Carta a un bon gironí, un gran català i millor sardanista. Escric a títol pòstum aquesta carta a l'amic Birba perquè els gironins que no el coneixien sàpiguen que se sentia orgullós de ser gironí i, a més a més aquest ciutadà era el més aferrissat defensor de tot el català i molt especialment la nostra dansa, la sardana.

Amic Birba, sàpigues que avui, 1 d'agost de 2012, la sardana plora. Plora perquè un dels seus defensors ens ha deixat al compàs de la Cobla Ciutat de Girona i de la sardana Cel amunt. T'has encaminat on segur tu et me?reixies i on des del primer moment que t'acullin s'adonaran de com n'és de bo aquest català i on de ben segur els parlaràs de la cultura i de la dansa que tu tant estimaves. Aquest "cel amunt" on segur que tu seràs, ens queda molt lluny a nosaltres, a tots els amics que has deixat. En no saber si hi arribarem, ens envaeix una gran tristor per la teva absència, però estem contents per un tresor molt preuat que ens has deixat, la teva llavor. La llavor que germinarà en aquesta terra que tu tant has estimat i que assegurarà el relleu. Sé que aquestes quatre ratlles t'arribaran i el primer que diràs és que no n'hi ha per tant, però haig de dir-te que de ben segur un dia et posaràs molt content quan des d'allà dalt vegis el somni fet realitat. La teva terra, independent i lliure i el respecte que es tindrà per la nostra cultura, la parla i, naturalment, per la teva estimada sardana.

Gironins, per als qui no ho sabíeu i per als qui no el coneixíeu, ens ha deixat un home bo que estimava Girona, la seva terra Catalunya i la nostra dansa, la sardana. Amic Birba, restaràs sempre en els nostres cors.

Medalles d'Or

del Parlament

Maria Àngels Pagès Calvet. Ventalló.

M'ha agradat conèixer la notícia que el Parlament ha atorgat aquest distintiu tan preuat a dues entitats molt arrelades a Catalunya, com són Òmnium Cultural i Càritas. Els seus objectius són ben diferents però alhora ben necessaris en el temps que estem vivint. Més que mai ens cal defensar la nostra llengua, la nostra identitat, tot allò que ens cohesiona com a poble -ara bé, sense connotacions polítiques que sovint són motiu de confrontació-. Fomentar la cultura sempre serà una peça clau per avançar cap a un futur millor.

No és estrany que hi hagi hagut unanimitat per part de tots els grups parlamentaris a guardonar Càritas Catalunya, òrgan que des de 1992 coordina l'actuació de totes les Càritas diocesanes catalanes. Fomentar la solidaritat entre les persones és un valor que no podem oblidar. La tasca que ha estat fent en aquests temps tan difícils, no es pot ignorar, sempre al peu del carrer, lluitant contra la pobresa i per la reinserció social de persones i col·lectius marginats. Ara amb les mesures dràstiques que s'estan prenent els serà molt difícil pal·liar tantes necessitats. Com a mínim la seva acció social serà un bàlsam per a moltes famílies que no tenen cap altre lloc al qual recórrer.

El lliurament de les dues medalles d'honor del Parlament en la categoria d'Or, màxima distinció de la cambra, es farà el 10 de setembre al vespre i obrirà els actes institucionals de la Diada Nacional

Mesures anticrisi

Enric Creixell Moreno. Cadaqués.

Passen els mesos i els governs no estan fent les reformes necessàries per garantir els drets bàsics dels ciutadans, però sí, en canvi, blindar els interessos d'aquesta minoria que ens intenta explotar, que s'aprofita del nostre desconeixament, que té un nivell de vida immoral, mitjançant recursos públics com, forces policials, jutjats...

Reduint dues hores la jornada de vuit, allà on hi hagi tres torns, s'aconsegueix un quart torn, podríem parlar de desenes de milers de llocs de feina a tot l'Estat; distribuir correctament la riquesa resultant d'activitats econòmiques, creant fons, amb a?quests beneficis, per garantir els drets bàsics, com el de l'habitatge, allà on l'activitat econòmica és precària, com a les zones turístiques i agràries, i evitar els abismes entre els nivells de renda de les persones, per garantir el dret d'igualtat; fixar diferències de preu en els carburants depenent del tipus o model del vehicle, per exemple: industrials, utilitaris i de luxe; regularitzar i fiscalitzar la prostitució i el comerç de cànnabis tant per a ús terapèutic, com lúdic; revisar ajudes i subvencions a centres concertats, fundacions, etc., i destinar-les a les necessitats reals; augmentar recursos per evitar l'excés d'immigració per evitar situacions com les actuals, quan l'excés de demanda provoca baixada de sous i degradació dels serveis públics.