un festival de música com és el de Torroella de Mongrí té com a peça principal la seva programació, és a dir, el que ens ofereix i que en l'actual edició és la XXXII invitació que ens fa a través dels anys. Organitzat, com sempre, per les Joventuts Musicals, és una intel·ligent proposta amb la voluntat de fer presents moltes músiques -totes- i a l'aguait d'introduir-hi novetats, nous matisos, noves sensacions.

La programació és el que ha acreditat el Festival de Músiques de Torroella de Montgrí, però també l'ha convertit en una referència important de la música l'estil amb què fan les coses i l'ambient que l'envolta. El Festival atreu un públic que valora les actuacions -anava a dir les trobades de la gent que hi acut- que s'hi aplega a l'església de Sant Genís amb l'aire de qui concorre a una cerimònia on es desvelarà el secret de la música. Molts s'hi retroben i saluden, altres, atents, ja seuen als bancs esperant la música. Un ambient de complicitat recorre l'assistència. Aquest ambient és creat per la programació però hi ajuda i molt l'estil serè que traspua Torroella de Montgrí. Josep Pla va escriure referint-se al Ter al seu pas per aquests indrets que "s'encalma i dibuixa corbes d'una gran elegància".

La crida del Festival de Músiques de Torroella de Montgrí enguany començà el 21 de juliol amb l'actuació del gran pianista Josep Colom que és l'artista principal convidat a aquesta edició i acabarà el 23 d'agost amb l'actuació de la soprano russa Julia Lezhneva acompanyada al piano per Michael Antonenko. En conjunt s'han programat quinze actuacions. Som, doncs, al bell mig de la seva realització. La crítica, com és habitual, aquests dies va fent-se ressò de les actuacions, senyalant les característiques dels músics i les emocions que han projectat als assistents. El Festival, com cada any, és una crida a la qual acudeixen molts que ja en coneixen la màgia i d'altres, atrets pel que veuen programat. Uns i altres són envoltats per l'ambient acollidor i solemne que traspuen els carrers i els edificis. Subratllar quines són les actuacions més recomanables es fa molt difícil perquè totes han passat pel fi sedàs dels programadors de Torroella, amb Josep Lloret al capdavant,quetenen com a prioritat proposar un conjunt panoràmic de la música i fer-ho incorporant-hi sempre noves aportacions. De tota manera, enguany, cal destacar els Concerts de Brandenburg de Bach que el conjunt Il Giardino Armonico interpretarà en dues actuacions.

Així doncs, enguany, en el silenci de les nits de Torroella, els músics convocats al Festival arrenquen les notes i recreen aquest llenguatge, envoltats per l'acollidor silenci que en facilita la complicitat.