Resulta xocant que una societat amb els problemes que té la nostra es disposi a construir dos supermercats de l'oci, un a Madrid i un altre a Barcelona. És com si en un centre de nens sens mans hi posessin futbolins. Però, home, per Déu, no s'adonen que tenim una depressió de cavall, que gairebé no ens aixequem del llit, que la tristesa cotitza al 21%? No veuen que fins i tot les mamografies estan a punt de ser considerades un luxe asiàtic? No s'adonen que el típic quadern escolar de ratlles o quadrets té, a efectes fiscals, la mateixa consideració que una bossa de Loewe? Amb quin ànim ens posarem a construir dos megacomplexos de diversió tumultuosa? Qui els omplirà?

Deia l'altre dia el nostre genial ministre de Cultura que els quaderns escolars han passat de l'IVA petit al gran perquè resulta impossible saber quan els compra un nen de primària i quan un arquitecte. Però és que encara que en el cas que es pogués discriminar, afegim nosaltres, molts arquitectes enviarien els seus nens a adquirir els quaderns per pagar menys. Es donaria una circumstància semblant a la que es produeix ara a les portes de les botigues de licors, quan un adolescent es dirigeix a un adult perquè li compri una cervesa. Els arquitectes s'apostarien a l'entrada de les papereries i abordarien els nens perquè els compressin quaderns quadriculats.

Els arquitectes porten una mala ratxa. D'un costat, això de l'IVA; de l'altre, l'assumpte d'Esperanza Aguirre, la promotora furiosa d'Eurovegas, que pretén afusellar-los. Però si afusella els arquitectes, qui li construirà els casinos? Tot és un sensedéu.

A aquestes altures, el ministre dels quaderns encara no ha dimitit. Potser ni tan sols s'ha adonat de la ximplesa que va dir sobre com discriminar els nens dels professionals fets i drets. Pot ser que no tingui ningú a casa o al ministeri que li doni un cop de colze quan es posa surrealista. Encara que per a surrealistes, com dèiem al principi, aquests dos espais de diversió que ens disposem a construir per a una societat deprimida el pressupost militar de la qual ha augmentat un 30%, potser perquè ens disparem un tret.