fa uns dies, a la Plaça de l'ajuntament de Figueres, un grup de persones recollien firmes per demanar la fi dels deutes hipotecaris a canvi de l'entrega de l'immoble. Una parella figuerenca, per unes raons molt concretes, va aconseguir la dació en pagament, per recomençar i no carregar per sempre amb el seu error en forma de deute. Recorden la promesa de Rajoy als afectats: que podrien pactar el retorn de la vivenda? Les estadístiques diuen que és paper mullat: l'any passat més de 58.241 famílies van ser desnonades per no poder afrontar la hipoteca.

El tan conegut banc dolent, no podria formar una Agència pública de vivenda de lloguer, on el propietari pogués deixar el seu pis a preus barats, però amb tota la seguretat que ofereix l'Estat? Deia el conseller Homs que totes les polítiques a Europa són idèntiques, però no és cert. Mirin a França com intenten augmentar la fiscalitat als ciutadans més rics. Des de gener de l'any vinent, Espanya aplicarà la taxa Tobin a les compres i vendes d'accions, una mesura dels socialistes francesos: es preveu recaptar 2.000 milions d'euros. Només gravant des del primer any els premis en loteries a Espanya es recaptarien 250 milions d'euros.

Davant la foto fixa del xoc de trens entre Madrid i Barcelona, entre Generalitat i Govern central, hi ha la remor del dia, els problemes i les realitats de la gent. I la necessitat d'una societat més cohesionada i batzegada per la crisi. Cal tornar a donar valor una paraula massa revellida, massa repetida: solidaritat. Solidaritat amb aquells que pateixen per ser solidaris amb nosaltres mateixos.