Les paraules no són nacionalistes, però les persones sí, com el ministre d'"educació" i "cultura" del Govern central del PP, Ignacio Wert, de nom alemany que vol dir valor, en el sentit d'ètica civil, no de força militar. Però Herr Wert sap poc alemany perquè confon el seu nom quan tot ho resol per la força i no amb ètica. Més aviat s'hauria de dir Wertlos -sense cap valor ètic- quan exigeix "espanyolitzar" els catalans per la força.

Què vol dir Herr Wert, que els catalans només serem espanyols si parlem castellà, si anem als toros i si som del Reial Madrid? Si parlem català, si anem d'excursió a Montserrat i si som del Barça ja no som espanyols? Vivint a Suïssa, on quatre idiomes conviuen, cadascun exclusiu a la seva terra, resultaria impensable que Berna exi?gís "suïssar" els franco, italo o romançparlants. Més aviat "suïssar" seria el mateix suïcidi que espanyolitzar. Pretendre que la Romandia, el Ticino o els Grisons fossin com els suïssos alemanys també faria créixer els referèndums d'independència amb aquesta mala educació i incultura espanyolista. I ja no parlem de diners. Cantons rics com Zuric o Ginebra paguen més, però misèria i companyia comparat amb l'explotació del Potosí català per l'imperi espanyol a Madrid. Les males maneres, les mentides descarades, el menyspreu sistemàtic i les amenaces constants fan que la política de Madrid envers Catalunya sigui wertlos, sense cap valor ètic.

Quedem-nos amb les paraules i deixem la pela per a un altre dia. Tots els idiomes s'enriqueixen d'altres. Futbol és anglès ?anal?fabet per football, perquè els anglesos crearen l'esport. Franco va imposar la traducció literal, balonpié. Hitler va imposar Fernsehen quan els anglesos inventaren la televisió, però el feixisme espanyol ja estava massa debilitat quan arriba aquí als anys seixanta per imposar Largavisión. De fet, balonpié no ha sobreviscut la democràcia. Potser això vol espanyolitzar Herr Wert. Si els catalans diem "pilotapeu" no serem prou espanyols? I si, tossuts, seguim dient futbol i a sobre el Barça guanya?

Espanyolitzar Catalunya és malèvol i ridícul. Per què els catalans no podem ser espanyols parlant català? Per què no podem explicar la nostra història, al marge, com així va ser, de l'imperi castellà? Com és que Amèrica no parla català? Per què l'Espanya monolingüe no aprèn català? Per què silencia totalment la història catalana? Catalunya va existir set segles independent de Castella i ha sobreviscut uns altres tres d'absolutisme castellà. Recordaré que les lleis que els borbons francesos imposaren a Catalunya el 1714 foren castellanes, com diu el Tractat d'Utrecht, no espanyoles. A Suïssa tots els alemanys, el 80% de la població, aprenen francès. A Espanya el 60% de població castellana monolingüe no aprèn català. Els catalans som bilingües i els castellans espanyolitzats, monolingües. Quan Herr Wert parla d'espanyolitzar Catalunya revela la seva mala educació i ínfima cultura. Un ministre de cultura i educació que representi tots els espanyols hauria de dir exactament al revés: catalanitzar Espanya.

Si els espanyols monolingües volen que Catalunya segueixi a Espanya han de fer el contrari del que fan els espanyolistes: que l'Espanya monolingüe aprengui català i la història de Catalunya, i prou d'amenaces i mentides. Ginebra es quedaria a Suïssa si el francès no fos respectat a tot Suïssa i amb el dèficit fiscal català? Berna fa el contrari de Madrid: respecta els idiomes minoritaris, no discrimina i no prohibeix cap referèndum. Ningú marxa de Suïssa, però de l'imperi espanyol ja va marxar tota Amèrica, per cert, tan monolingüe com Madrid.