La veritat

d'Eduardo Zaplana

Marius Viella. La Bisbal d'Empordà.

Ha estat l'únic polític que ha dit el que pensava, quan no ho pensava, "sóc a la política per guanyar diners"; però no va dir com; voldria poder creure que els volia gua?nyar honradament, i sense robar res a ningú, però em temo que jo pecaria d'ignorant, si la meva innocència m'absorbís l'enteniment.

És de suposar que la justícia hauria de tenir els dos ulls tapats per no veure i no diferenciar a qui té al davant i ser per a tothom igual; no vull dir que tots els jutges siguin igual de partidistes, però sí que es diferencien en la interpretació de les lleis, segons a qui correspon l'aplicació, i a qui s'han d'aplicar des de fa molts i molts anys.

La corrupció ha calat tan fonda, que és vergonyós que els pocs polítics que es poden considerar honrats i honestos, no hagin tingut la decència d'emprar el seu càrrec polític o el seu escó al Congrés o al Parlament en defensa de la veritat i del benestar dels ciutadans contribuents, per garantir els seus drets i els de tots, per no trencar la disciplina del vot.

Recordo que quan vaig començar de camioner (1961-62), els burots i la guàrdia civil de trànsit del govern franquista, tots fumaven cigars que no haurien pogut pagar amb el sou; ara no hi ha burots, però hi ha lladres que no es conformen a fumar "cigars havans", perquè els capricis costen milions d'euros i no es pot fumar al Congrés ni al Parlament; però d'aquests lladres, n'hi ha de tots els colors polítics, i institucions estatals, la qual cosa ho fa més difícil de solucionar, per la complicitat entre ells.

Ja tenim més de sis milions d'aturats a l'Estat espanyol; 900.000 de Catalunya, mentre els governs cerquen la lluna pels armaris per solucionar aquest greu problema; ningú proposa la reducció de beneficis que deriven de la facturació de la mà d'obra, però sí la reducció de sous en detriment del consum, repercutint a la producció negativament, la qual cosa fa, com es lògic, que es destrueixen llocs de treball.

Història, oblit, perdó

MARIA SALIP CALVÓ. GIRONA.

Tothom sap que en una guerra es cometen moltes barbaritats i després de la guerra, a més fratricida, els vencedors, per poder establir un ordre i disciplina, sobretot al principi, es poden seguir fent atrocitats, com va fer Franco. Però si els vencedors haguessin estat els altres, potser n'haurien fet de més grosses, no ho sabem. El que sí sabem, Sr. Enric Carreras, i per això ho explica molt bé el Sr. Picas, és que abans de la guerra uns despietats personatges varen fer destrosses a moltes esglésies, i el que és pitjor, varen torturar i matar moltes monges, sacerdots, religiosos i altres persones, pel fet de ser cristians, amb el silenci o la indiferència del govern de torn, que deixaren regnar l'anarquia, fins que va exclatar la guerra.

Crec convenient i necessari que els joves sàpiguen la veritat, pero sobretot cal oblidar i perdonar com van fer molts dels màrtirs, que moriren perdonant. També voldria recordar que en la dictadura molta classe pobra va esdevenir classe mitjana i ara amb aquesta casta política corrup?ta i lladre, molta classe mitjana esdevé classe pobra, ja que ens roben i enganyen a mans plenes. Atentament.

Història

d'un mal temps, segons el Sr. Picas

joan enric carreras mercader. bellcaire d'empordà.

Una vegada més, l'historiador Sr. Picas ens explica la seva versió detallada d'una barbàrie ocorreguda el 36. Fa uns dies, el Sr. Saura de La Bisbal (amic d'ell), també ens va fer saber dos o tres casos amb noms i cognoms... i la veritat srs. Picas i Saura, en l'altre bàndol, les atrocitats fetes pel bàndol que vostès defensen (els Franco i Cia) no es poden posar al diari perquè seria necessari fer una edició especial i amb lletra menuda (tipus Telefonica) per tal de poder posar els noms dels torturats, empresonats, assassinats i desapereguts... i enterrats en fosses on mai els seus familiars han pogut plorar-los... I tot això, beneit per una Església, on portaven "bajo palio" al criminal... Res més, srs. Picas i Saura, expliquin tota la història, però la verdadera, perquè els nostres joves la puguin saber. Gràcies, espero que d'una vegada per totes ho facin.

Se'ls veu massa

el llautó

Àngela Ferrer i Mató. Girona.

Jo diria que és una veritable "conxorxa" contra Catalunya. Amb els problemes d'atur, pobresa, desnonaments i un llarg etcètera, ja tenen "pebrots" els del PP per "entretenir-se" a voler jutjar l'alcalde de Girona per llogar uns trens que al final van dur un benefici als més desfavorits, i el judici val diners... O voler que onegin banderes espanyoles a les escoles, biblioteques, doncs jo les pintaria en un mocador i les penjaria, una mica com una "broma bufa", i no podrien dir que no n'hi ha! Diuen que feta la llei, feta la trampa. Però ara no es tracta de cercar tots els arguments que s'empesquen per anar-nos en contra, són molts i ens els coneixem tots, sinó de pensar què podem fer des de la nostra estimada terra per contrarestar aquesta agressivitat anticatalanista. Tot el que fem és anticonstitucional i encara el senyor Floriano diu que ens ajuden tant! Em recorda aquella dita que diu "l'estimava tant que l'ofegà". És com el maltractador que sempre al.lega que el que fa és per l'amor que té a la persona que rep els cops o fins i tot la mata per la seva gran "estimació".

Deuen tenir tot un "exèrcit" de, jo en diria rates, buscant tot el que poden imputar als catalans per tal de fer-los la vida impossible. I els deuen pagar bé, que d'això ja en saben. Amb sobrets "secrets" com en Bárcenas que donava un "sobresou" als "pobrets" que ja tenien una bona paga. Vaja, anem alerta, que potser fer un donatiu o passejar per contrades nostres o vés a saber què també sigui penable i anem a judici...

El senyor Rajoy és un inepte que a més no sap adonar-se de la nostra vàlua en tots sentits. Això sí, el que sap és que sense Catalunya Espanya naufragaria i ens va posant paranys i més paranys i no veu que és una veritable fàbrica d'independentistes. De vegades em fa llàstima per la seva ruqueria